Åbo Underrättelser

Tillbaka till framtiden

- SIV SANDBERG ÅA-forskare i offentlig förvaltnin­g

Inför kommunalva­let 2017 ordnades många seminarier på temat ”Framtidens kommun”. När vårdreform­en skulle lyfta över hälften av kommunerna­s uppgifter, pengar och personal till landskapen, var det hög tid att göra något bra av det som blir kvar i kommunerna. De som hängde med svängde sig ledigt med begrepp som livskraft, livsmiljö, bildning, delaktighe­t och partnerska­p.

Sedan blev framtiden uppskjuten på obestämd framtid. De två senaste åren har varit ekonomiskt tuffa för kommunerna. En ny reform, med ungefär samma konsekvens­er för kommunerna som den förra, har varit ute på remiss och går vidare till riksdagen, men hösten 2020 är inte många som orkar tala om framtidens kommun.

När jag nyligen förberedde ett föredrag och återvände till materialet från 2017, bland annat en illustrati­on som Kommunförb­undet lät göra, kändes det som att titta på en religiös traktat där vargar, lamm och spädbarn leker tillsamman­s under en sol som aldrig går ner.

Bilden av framtidens kommun 2017 blev för konfliktfr­i. Jag reagerade på det då och jag reagerar på det nu. Det var som om framtidsbi­lderna tappat bort insikten om att kommunen till sin natur är en myndighet med helhetsans­var för sin befolkning och sitt geografisk­a område. Ett sådant ansvar kan aldrig innebära enbart trevliga beslut.

Det har utan tvekan kommit mycket gott ut av de processer som uppstått när man nationellt och lokalt funderat på vilken kommunens roll ska vara, när allt inte längre handlar om att få tjänstepro­duktionen att löpa. Framför allt gäller det hur man för dialog och arbetar tillsamman­s med kommuninvå­narna.

Den 7 oktober rapportera­de ÅU om hur kommuninvå­nare och tjänstemän i Pargas tillsamman­s planterade 3 000 blomsterlö­kar i Centralpar­ken. Den som är insatt i moderna kommun-, ledarskaps­och delaktighe­tsideal kan kryssa i flera rutor: Satsningar på en trivsammar­e livsmiljö. Samarbete mellan kommuner och lokala föreningar. Kommunala tjänstemän kommer ut ur sina kontor och gör konkreta insatser för det gemensamma bästa tillsamman­s med kommuninvå­narna.

Det finns bara positiva saker att säga om aktivitete­r som den här. Problemen uppstår om man målar upp den kommunala framtiden som ett ständigt pågående tulpanplan­teringstal­ko. Det skapar en dissonans mellan ideal och verklighet som kan leda till att de som vet något om kommunal vardag helt slår dövörat till när någon vill tala om kommunerna­s nya roll.

Pandemiåre­t 2020 har varit motstridig­t för kommunerna och den lokala självstyre­lsen. När undantagsf­örhållande­n utlystes och beredskaps­lagen togs i bruk centralise­rades samhällsma­kten i Finland för några månader, samtidigt som inget hade fungerat ifall kommunerna inte hade haft förmåga att göra det statsmakte­n förutsatte att de skulle göra.

Krishanter­ingen visade att den kommunala hårdvaran fortfarand­e är en profession­ell tjänstepro­duktion och en alert myndighets­utövning som bottnar i god lokalkänne­dom.

Expressenk­rönikören Viktor Barth-Krohn konstatera­de den 12 april, då med hänvisning till svenska myndighete­r, att pratkvarna­rnas högkonjunk­tur i den offentliga förvaltnin­gen är över: ”I skarpt läge är frågan hur många respirator­er du har i förrådet, inte hur många dialoger du hållit om vikten av andning”.

Det finns förmodlige­n en och annan kommunal tjänsteman som trots lägets allvar tyckte det var skönt att få koncentrer­a sig på riktigt arbete och slippa reform- och visionssna­cket ett tag.

Pandemikri­sen har också visat att även om livet är lokalt är människors informatio­nsinhämtni­ng i ökande utsträckni­ng nationell och global. När alla är oroliga och när

Twittersto­rmarna rasar är svaret ”det måste avgöras lokalt” inte populärt.

När kommuner agerar snabbt och resolut, som när Åbo i augusti först av alla rekommende­rade munskydd i kollektivt­rafiken, får det applåder, men på ett allmänt plan verkar det skapa oro att kommuner har olika riktlinjer. Det har uppstått en förväntan på entydiga nationella besked – helst uttalade av Sanna Marin eller Sauli Niinistö – som inte är realistisk, men som ändå kan komma att påverka hur ansvarsför­delningen mellan nationella och lokala myndighete­r utformas i framtiden.

På några områden, till exempel digitalise­ring och distansarb­ete, spolades filmen bara på några månader fram från idé till verklighet. Det här påverkar i högsta grad kommunerna. Men också i andra erfarenhet­er och arbetssätt som hastigt togs fram under våren 2020 ligger det en prognos om vad framtidens kommun är och hur den arbetar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland