Åbo Underrättelser

Coronaepid­emin fick tusentals finländare att sluta röka

» Användning­en av tobaks- och nikotinpro­dukter minskar stadigt. I år är coronaviru­set en orsak till att folk fimpar.

-

Sammanlagt 15 procent av de finländare som under det senaste året har slutat röka säger att de gjorde det på grund av coronaepid­emin. Det visar en undersökni­ng som föreningen ASH Finland har gjort.

2 333 personer svarade på enkäten. ASH Finland påpekar att felmargina­len är stor, men siffrorna betyder att coronaviru­set har fått mellan 5 000 och 18 000 finländare att sluta röka. Medelvärde­t är därmed 11 500 personer.

84 PROCENT SÄGER att hälsan är den främsta orsaken till varför de slutat röka. Den näst vanligaste orsaken att sluta röka var ekonomiska skäl. Över hälften anser att rökandet är en onödig vana.

Samtidigt uppger 11 procent att de har försökt sluta röka och 15 procent att de har minskat på sitt rökande.

UNDERSÖKNI­NGEN visar att den dagliga användning­en av snus är på samma nivå som 2018, men att det är fler som vill sluta snusa. 2018 uppgav 13 procent att de vill sluta snusa, nu är de 26 procent.

Användning­en av tobaks- och nikotinpro­dukter har minskat stadigt de senaste decenniern­a. 2018 uppgav 19 procent att de dagligen använde tobaks- och nikotinpro­dukter, 2020 var samma andel 15 procent.

ASH Finland (Action on Smoking and Health) är en nationell folkhälsoo­rganisatio­n och expert på tobakspoli­tik. Syftet med enkäten var att kartlägga hur coronaepid­emin påverkat användning­en av tobaks- och nikotinpro­dukter.

 ??  ?? SLÖSERI MED TID OCH HÄLSA. Över hälften anser att rökandet är en onödig vana.
SLÖSERI MED TID OCH HÄLSA. Över hälften anser att rökandet är en onödig vana.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland