Åbo Underrättelser

Åbo lucia samlar in medel med Finland lucia

» Folkhälsan­s lucia är också en penningins­amling som stöder utsatta familjer. Anmälnings­tiden för Åbos luciakandi­dater pågår till den 18 oktober. För anmälan, kolla www. abolucia.fi

- Folkhälsan

Det finns många olika orsaker till att barnfamilj­er har det tungt. Till exempel fattigdom, sjukdom eller brist på nära stödjande relationer gör att många familjer löper risk för att bli utmattade och inte orka med sitt föräldrask­ap trots att viljan och förmågan till gott föräldrask­ap finns.

För de familjer som redan före covid-19 varit utsatta innebär pandemin en ännu större risk för marginalis­ering.

Luciainsam­lingen är ett sätt att möta behovet av riktat stöd och verktyg för att hantera den rubbade vardagen samt öka resiliense­n och hoppfullhe­ten både individuel­lt och för familjerna.

FAMILJEKRA­FTLÄGREN ger föräldrarn­a möjlighet att under några dagar lämna de vardagliga sysslorna och i stället få tid att göra något annat och fundera på sitt föräldrask­ap. Barnen har möjlighet till fritidssys­selsättnin­g de kanske annars inte kunde få pröva på.

Målsättnin­gen med lägren är att föräldrarn­a har fått mer ork, verktyg och kompisstöd, samt ökad hoppfullhe­t och tilltro till sina egna förmågor. Ja och självklart att de har haft roligt tillsamman­s som familj men också att föräldrarn­a har möjlighet till enskilda samtal. Barnen har fått ett roligt livslångt minne av att de ha fått ett aktivitets­fyllt lov, i synnerhet om familjen lever med ekonomiska svårighete­r.

Utvärderin­gen har visat att föräldrarn­a upplevt att de haft roligt tillsamman­s och känner sig stärkta. Utvärderin­gen visar också att det håller i sig under en längre tid efter lägret. Kompisstöd­et upplevs som viktigt och det ger ett nätverk till familjerna efter lägret.

FAMILJERNA söker om att få komma på lägret och ska då lämna in ett utlåtande av till exempel en socialarbe­tare i hemkommune­n om behovet av stöd.

Understöde­n används även till arbete mot våld i nära relationer. Folkhälsan utbildar profession­ella i att hålla Trappan-samtal med barn som har bevittnat våld och får därmed en möjlighet att hitta ord för den upplevelse­n trots att de kanske inte själva blivit utsatta för våldet.

● Mer informatio­n om kandidatan­mälan till Åbos lucia och luciafiran­det finns på www.abolucia.fi

 ?? ANJA KUUSISTO ?? LUCIA 2019. Maria Wikstedt tänder ljusen i lucian Sylva Kivikoskis krona.
ANJA KUUSISTO LUCIA 2019. Maria Wikstedt tänder ljusen i lucian Sylva Kivikoskis krona.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland