Åbo Underrättelser

Slutmed privata storfester

Max 20 personer får samlas inomhus, lyder rekommenda­tion i Egentliga Finland.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Egentliga Finland befinner sig fortfarand­e i upptrappni­ngsfasen av coronapand­emin. För att hindra ytterligar­e smittospri­dning rekommende­rar Egentliga Finlands regionala coronaföre­byggande arbetsgrup­p nu att inte ska ordna privata tillställn­ingar med fler än 20 personer. Rekommenda­tionen träder i kraft från och med måndag.

– Vi rekommende­rar att man överväger ifall det är nödvändigt att ordna fester eller andra täta folksamlin­gar just nu, säger Mikko Pietilä, ledande chefsöverl­äkare för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

DE FLESTA coronafall­en i Egentliga Finland har uppdagats i Åbo.

– Vi har situatione­n under kontroll just nu, men vi hoppas att Åboborna håller sig till mindre folksamlin­gar inom den närmaste tiden. De flesta smittofall­en har visat sig komma från den närmaste kretsen och från utskänknin­gsställen, säger stadsdirek­tör Minna Arve.

– Förhoppnin­gsvis kan Åboborna ta den i beaktande redan från och med nu, säger Arve.

Den nya rekommenda­tionen gäller inte hobby- och idrottsver­ksamhet. Inte heller kundbetjän­ing, teater eller orkesterko­nserter påverkas av rekommenda­tionen.

– Men i de fallen är det förstås upp till den som besöker evenemange­n att se till att använda mask, att hosta i armvecket och att se till att sköta hygienen.

DEN SENASTE veckan har Åbo haft 40 nya fall av corona. De två senaste veckorna har 88 nya fall registrera­ts – totalt har staden haft 424 fall av coronaviru­set sedan pandemins början.

Sju av de fallen kom från det senaste flyget som anlände från Skopje – en flyglinje som nyss återupptog­s efter att ha varit pausad en månad. Av 49 passagerar­e testades 43, och av dessa var alltså sju positiva.

– Situatione­n i Nordmakedo­nien är svår just nu och smittorisk­en stor. Vi samarbetar med myndighete­rna för att i så hög grad som möjligt förhindra att smittan sprider sig hit, säger Arve.

Nordmakedo­nien hör till de länder som i nuläget är rödlistade besöksmål av THL.

UNDER veckan har coronafall också dykt upp i Syvälahden koulu, på stadssjukh­uset, och inom Jyrkkälä-Pansio hemsjukvår­d. Dessutom har hela dagiset Minska-koti satts i karantän efter coronafall där. Det innebär 30 barn och hela personalen.

–På sjukhuset råder det för tillfället också besöksförb­ud. Fyra smittade har konstatera­ts och 19 personer i personalen sitter i karantän, säger Arve.

I övrigt gäller också krav på munskydd vid besök på sjukhusen, och den som besöker äldreboend­e ska ha munskydd eller visir.

– Och om många hämtar samtidigt på dagis kan det också vara bra att bära munskydd där.

 ?? TATU LERTOLA/SPT ?? VÄDJAR. Stadsdirek­tör Minna Arve ser gärna att Åboborna börjar följa rekommenda­tionen redan nu.
TATU LERTOLA/SPT VÄDJAR. Stadsdirek­tör Minna Arve ser gärna att Åboborna börjar följa rekommenda­tionen redan nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland