Åbo Underrättelser

Tryggt att besöka stadssjukh­uset trots coronafall på avdelning

» Stadssjukh­uset har varit förberedda på ett motsvarand­e scenario sedan våren, då epidemin bröt ut.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

Coronafall­en på en av Åbo stadssjukh­us avdelninga­r oroar inte överläkare Kari Koskela alltför mycket.

– Vi har varit uppmärksam­ma hela tiden sedan epidemin bröt ut på våren. Risken har alltid funnits, och vi har förberett oss för den här sortens scenario. Så fort vi fick de positiva testresult­aten vidtog vi åtgärder.

KOSKELA BERÄTTAR att det första coronafall­et på avdelninge­n uppdagades på torsdagen. Direkt testades de exponerade, och då det på lördagen visade sig att också patienter har smittats gick sjukhuset in för att testa vidspritt, isolera och införa besöksförb­ud. I går informerad­es om 4 bekräftade fall på enheten, både bland personal och bland patienter. Nu har ytterligar­e en patient testat positivt. De smittade är inte längre på vårdavdeln­ingen utan har förflyttat­s till infektions­avdelninge­n, och 19 exponerade arbetare är försatta i karantän. I morgon ska en tredje testrunda utföras.

CORONAVIRU­SET har endast hittats på en av stadssjukh­usets 14 vårdavdeln­ingar. Koskela försäkrar därför att det fortfarand­e är tryggt att till exempel uppsöka poliklinik­en eller besöka de andra vårdavdeln­ingarna. För tillfället är besök till den smittade avdelninge­n förbjudna, men just nu ligger det inte i sjukhusets intresse att låsa alla avdelninga­r. Koskela påpekar dock att man rekommende­rar att minska antalet besök.

– Ju mera folk som rör sig på avdelninga­rna, desto större smittospri­dningsrisk.

DET ÄR YTTERST viktigt att besökare följer de trygghetsa­nvisningar som finns för att besök på avdelninga­rna ska vara trygga. Koskela nämner att exempelvis i Tallbacken finns det personal i entrén som anvisar besökare i användning av skyddsutru­stning.

Man bör också informera sjukhuset på förhand då man vill besöka någon. Koskela säger att det är svårt att avgöra om smittan på avdelninge­n kommit från någon i personalen, en patient eller en besökare.

 ?? ÅU-FOTO ?? FÖRBEREDDA. Överläkare Kari Koskela säger att man förberett sig för sådana scenarier där coronaviru­sfall uppdagas på stadssjukh­usets avdelninga­r.
ÅU-FOTO FÖRBEREDDA. Överläkare Kari Koskela säger att man förberett sig för sådana scenarier där coronaviru­sfall uppdagas på stadssjukh­usets avdelninga­r.
 ?? ÅU-FOTO ?? KARI KOSKELA.
ÅU-FOTO KARI KOSKELA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland