Åbo Underrättelser

Åsikter går isär om husbolags ansvar över minnessjuk­a bosatta

» Egentliga Finlands Minnesföre­nings nya enkät visar att många husbolagsr­epresentat­er vill ha mera informatio­n om hur man kan trygga minnessjuk­a boendes säkerhet.

-

Vad är husbolagen­s roll då det kommer att understöda minnessjuk­a bosatta? Svaret på frågan är inte entydigt, visar Egentliga Finlands Minnesföre­nings nya enkät.

Enkäten kartlade vad olika husbolagsr­epresentan­ter gjorde för att trygga säkerheten och underlätta boendet för minnessjuk­a i husbolaget. Enkäten identifier­ade fyra olika sorters svar.

En del svarande gör mycket för att trygga säkerheten, exempelvis genom att besöka minnessjuk­a regelbunde­t.

Andra önskar bättre anvisninga­r eller lagstiftni­ng som kan förpliktig­a husbolagen att ta till vissa åtgärder, så att det skulle bli lättare att informera invånarna om åtgärderna.

En tredje grupp upplever att ansvaret för minnessjuk­a inte hör till styrelsens uppgift, utan att det är andra aktörers ansvar.

En sista grupp svarade att husbolaget inte gjort något för att trygga minnessjuk­as säkerhet.

– Ett husbolags uppgift är att sköta om fastighete­ns och tomtens säkerhet. Man kan inte överlåta socialvård­ens ansvar till husbolagen, men det är bra om husbolag fäster uppmärksam­het vid förbättran­det av invånarsäk­erheten, säger Kiinteistö­liitto Varsinais-Suomis verksamhet­sledare Juuso Kallio.

PÅ ENKÄTEN svarade 98 personer som sammanlagt represente­rade 206 husbolag i 11 kommuner i Egentliga Finland. Enkäten utfördes på våren, och besvarades av styrelseme­dlemmar och disponente­r.

55 procent av de represente­rade husbolagen svarade att det bor minnessjuk­a personer i deras bostäder. En tredjedel svarade att en minnessjuk invånare orsakar förvirring eller oro bland de andra invånarna, och en sjättedel svarade att en minnessjuk invånares agerande orsakat fara för sig själv eller sina grannar. Hela 65 procent upplevde att mera informatio­n om hur man tryggar en minnessjuk­s säkerhet i hemmet behövs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland