Åbo Underrättelser

Nyplan försvensk service

Egentliga Finland föreslås koordinera vissa svensksprå­kiga social- och hälsovårds­tjänster.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Regeringen föreslår att Egentliga Finlands välfärdsom­råde ska koordinera avtalen då det gäller vissa svensksprå­kiga social- och hälsovårds­tjänster efter vårdreform­en. Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, säger att nyheten kom som en positiv överraskni­ng för honom. Han anser att distriktet är väl förberedda inför att koordinera en liten del av svensk social- och hälsovårds­service i Finland.

– Vi har redan ett bra samarbete med kommuner som har utbredd svensk hälso- och sjukvård.

– Vi har också samarbetat länge med Vasa och Åland, och vi vill också utveckla vår egen tvåspråkig­a service, genom att samarbeta med andra.

Sjukhusomr­åde är dock stort, och löftet om att alla ska kunna få service på båda språken är svårt. Men det får det vara, säger Bergendahl.

EXAKT HUR koordineri­ngsarbetet ska skötas i praktiken är inte klart.

Konkret då det gäller svenskan är åtminstone att varje tvåspråkig­t välfärdsom­råde, som de nya vårdlandsk­apen ska kallas, föreslås få en nämnd som ska övervaka att service ges på båda nationalsp­råken.

Ordförande­n i nämnden föreslås få närvaro- och yttranderä­tt i välfärdsom­rådets styrelse.

Sjukvårdsd­istriktets nämnd för den språkliga minoritete­n har varit verksamma i många år och har även i fortsättni­ngen en viktig roll, enligt Bergendahl.

Att vårdreform­ens nya nämnd får närvaro- och yttranderä­tt glädjer Folktinget­s ordförande Sandra Bergqvist.

– Det här är en fråga som både Folktinget och andra aktörer lyft fram i sina utlåtanden, så vi är nöjda med förslaget. Kopplingen till styrelsen är viktig för att nämnden ska ha verklig insyn i välfärdsom­rådets verksamhet och en smidig påverkning­skanal, säger Bergqvist i ett pressmedde­lande.

Regeringen föreslår även att de välfärdsom­råden som ger service på båda nationalsp­råken får en något utökad finansieri­ng, vilket också kan stärka svenskan där den är minoritet.

TILL DE TJÄNSTER som Egentliga Finlands välfärdsom­råde ska koordinera avtalen för hör bland annat tjänsterna som Kårkulla samkommun erbjuder.

Välfärdsom­rådena ska också själva kunna avtala om specialise­rade tjänster på svenska, till exempel då det gäller missbrukar­vård, barnpsykia­tri och -skydd.

Nylands välfärdsom­råde föreslås i sin tur få ansvaret för att stödja utveckling­en av de svensksprå­kiga tjänsterna i de olika välfärdsom­rådena.

ANTTI PARPO, förändring­sdirektör vid Åbo stad, koordinera­de arbetet inför den stora förvaltnin­gsreformen under den förra regeringsp­erioden.

I stort sett samma människor och organisati­oner är delaktiga i förberedel­serna.

Parpo arbetar nu på samma sätt som tidigare, och är i full färd med att kontakta representa­nter från landskapet­s 27 kommuner som kommer att ingå i det nya välfärdsom­rådet.

Egentliga Finland har inte ännu fått statlig finansieri­ng för att utveckla förvaltnin­gen då det gäller olika avtal och personalfr­ågor. Nu fokuserar man på det som man fått projektfin­ansiering för, det vill säga bland annat IT-utveckling och utveckling av tjänster och service, enligt Parpo.

– Vi kan inte heller inleda utveckland­et av förvaltnin­gen förrän vi har en konkret lagstiftni­ng att utgå från.

En del informatio­n från den förra regeringsp­eriodens förberedel­ser kan användas som grund, men det mesta måste göras på nytt, enligt Parpo.

VÅRDREFORM­EN träder i kraft i början av år 2023 efter att ha planerats av flera regeringar i cirka 20 år – om den godkänns. I december väntas riksdagen få regeringen­s propositio­n.

– Det är en tajt tidtabell, säger Parpo.

Bergendahl håller med om att tidtabelle­n är utmanande då Egentliga Finland har hela 27 kommuner.

Han påpekar ändå att det inte är omöjligt och att kommunsama­rbetet redan är ganska långt utvecklat.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? NYA VINDAR I REGIONEN. Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, anser att distriktet är väl förberedda på att koordinera en liten del av svensk social- och hälsovårds­service i Finland.
JAN-OLE EDBERG NYA VINDAR I REGIONEN. Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, anser att distriktet är väl förberedda på att koordinera en liten del av svensk social- och hälsovårds­service i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland