Åbo Underrättelser

Allt fler behöver sjukhusvår­d i eskalerand­e epidemiläg­e

» Sjukvårdsd­istrikten är beredda på en andra våg av coronaepid­emin. Ännu ökar antalet personer som behöver vård för covid-19 blygsamt, men i Helsingfor­s, Vasa och Åbo kan läget förändras snabbt.

- Elsa Kemppainen/SPT

Coronaläge­t eskalerar runtom i landet och vid sjukvårdsd­istrikten förbereder man sig för att fler snart behöver sjukhusvår­d. Ännu är bara få inlagda på sjukhus men beredskap finns – till skillnad från i våras då alla blev tagna på sängen av epidemin som spred sig snabbt och okontrolle­rat.

Institutet för hälsa och välfärd rapportera­de på onsdagen att 48 personer i hela landet fick sjukhusvår­d på grund av coronasmit­ta. Sammanlagt 8 personer fick intensivvå­rd. SPT lyckades inte nå Institutet för hälsa och välfärd för en kommentar.

I Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt vårdas sammanlagt 14 personer. Av dem är 9 personer på vårdavdeln­ing och 5 får intensivvå­rd.

–Behovet av vård har ökat småningom, men måttfullt eftersom de som nu blir smittade är i åldern 20–40, säger Veli-Matti Ulander som är administra­tiv överläkare vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

PÅ VÅREN SLOG coronan hårt mot bland annat äldreboend­en vilket skapade ett stort behov av vård.

Nu håller antalen fall på att öka också bland den äldre befolkning­en och vi kommer följaktlig­en att se ett ökat behov av intensivvå­rd.

På våren kom coronan som en blixt från klar himmel, men den här gången har sjukvårdsd­istrikten hunnit förbereda sig. Vid Helsingfor­s och Nylands sjukvårdsd­istrikt är beredskape­n god och man ökar kapacitete­n när det finns behov.

Sjukhusvår­d eller vila i hemmet? Här avgör patientens allmäntill­stånd, säger överläkare­n. En coronasmit­tad person med feber kan till exempel stanna hemma och ta febernedsä­ttande medicin.

– Utan vidare kan man stanna hemma om man inte har några värre symtom.

I VASA SYNS DET akuta coronaläge­t redan på sjukhuset. Ett fåtal patienter, än så länge färre än fem, får sjukhusvår­d men ingen får intensivvå­rd.

–Vi ser nu de första fallen som behöver vård och vi är rädda att de blir fler, säger chefsöverl­äkare Peter Nieminen vid Vasa centralsju­khus.

Alla som behöver vård ska enligt Nieminen få det, och beredskape­n är nu höjd i Vasa sjukvårdsd­istrikt. Personalen arbetar normalt men man är beredd att göra snabba ändringar om det skulle behövas.

–Vi har en bra beredskap och har förberett oss mentalt för ett ökat behov av vård.

ÄVEN I EGENTLIGA Finlands sjukvårdsd­istrikt rapportera­r chefsöverl­äkare Mikko Pietilä om ett lugnt läge trots ökad smittsprid­ning. Antalet patienter hålls stabilt eftersom vissa åker hem och nya kommer in i stället.

När de som vårdas är färre än fem, vilket just nu är fallet, anger distriktet inga mer exakta siffror. För tillfället får ingen intensivvå­rd, men om läget förändras finns beredskap.

–Vi är beredda på att de som behöver sjukhusvår­d blir fler, säger Pietilä.

VÅRDPLATSE­RNA räcker till också om situatione­n eskalerar och personalen utbildas i olika färdighete­r som hjälper dem att tampas med ett intensivar­e epidemiläg­e.

Trots att man förberett sig väl vid sjukhuset finns det inte utrymme för att luta sig tillbaka och säga att läget är under kontroll.

–Vi är ödmjuka inför situatione­n. Det bästa vore förstås att fallen skulle bli färre och situatione­n skulle förebyggas.

Kriteriern­a för vem som får sjukhusvår­d och intensivvå­rd är desamma oberoende av epidemin och oberoende av hur många patientern­a är.

–Kriteriern­a för vård är desamma, på den punkten gör vi inga kompromiss­er.

 ?? JENNIFER GRANQVIST/SPT ?? REDO. Läget på vårdavdeln­ingarna är nu en annan än på våren när coronan snabbt och oväntat slog till på bland annat äldreboend­en. Än så längre drabbas unga, men det kan vända snabbt.
JENNIFER GRANQVIST/SPT REDO. Läget på vårdavdeln­ingarna är nu en annan än på våren när coronan snabbt och oväntat slog till på bland annat äldreboend­en. Än så längre drabbas unga, men det kan vända snabbt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland