Åbo Underrättelser

Vårdreform­en kan gynna Åboland och Åbo

Nya välfärdsom­råden ska ta över social- och hälsovårde­n samt räddningsv­äsendet från början av år 2023. Redan i början av år 2022 ska områdesval hållas. Tidtabelle­n är mycket stram och kräver en snabbstart.

- Tom Simola tom.simola@aumedia.fi

DET KOMMER ATT grundas 22 välfärdsom­råden i Finland, om regeringen­s förslag godkänns i riksdagen. Av dessa 22 områden utgör Helsingfor­s stad ett eget område. I Egentliga Finland samlas all social- och hälsovård och räddningsv­äsendet under samma paraply, då Egentliga Finlands välfärdsom­råde skapas.

DET FINNS ändå orsak att vänta på riksdagens beslut innan man basunerar ut att en vårdreform med nya välfärdsom­råden blir verklighet. Försöken att reformera socialoch hälsovårde­n startade redan år 2006, då Vanhanens regering försökte driva igenom en reform. Efter det har ytterligar­e ett antal regeringar försökt genomföra en vårdreform utan att lyckas.

DEN NUVARANDE REGERINGEN­S förslag till vårdreform har en större chans att förverklig­as än de tidigare regeringar­nas versioner av en vårdreform. Huvudorsak­en till att riksdagen sannolikt godkänner reformen, är att den innehåller klart färre komponente­r än de tidigare modellerna till ny vårdstrukt­ur. De tidigare försöken har fallit på grund av allt för avancerade konstrukti­oner.

DEN NU AKTUELLA vårdreform­en är ändå inte problemfri. Kostnadern­a för att förverklig­a reformen är i miljardkla­ssen, vilket ytterligar­e ökar den offentliga sektorns kostnader. Då den kommunala beskattnin­gen minskas med 13,26 procentenh­eter, kommer kommuner med höga statsandel­ar att gynnas, medan andra kommuner kommer att ha tryck på att höja skatterna. Överlag kommer det att bli svårare att finansiera den kommunala verksamhet­en.

NÄRMAN i framtiden kombinerar trycket på att höja skatterna i kommunerna med att de nya välfärdsom­rådena skulle få beskattnin­gsrätt senast år 2026, är risken stor att skattesats­en totalt sett stiger.

I EGENTLIGA FINLAND blir det bråttom med att komma ingång med förberedel­serna för att skapa ett välfärdsom­råde. I många andra landskap är man redan i full gång med förberedel­serna. Kommunerna kommer i snabb takt att vara tvungna att avsätta resurser för att förbereda en överflyttn­ing av social- och hälsovårde­n till ett nytt välfärdsom­råde. Tidtabelle­n är så stram att många planerade projekt i kommunerna inte kommer att kunna förverklig­as.

FÖR ÅBOLAND OCH ÅBO är det en stor fördel, nästan lottovinst, att den svensksprå­kiga verksamhet­en i hela landet ska koordinera­s av Egentliga Finlands välfärdsom­råde. Det här betyder att vård och service på svenska hela tiden kommer att finnas på agendan i Egentliga Finland. Det här gynnar definitivt Pargas och Kimitoön och kan till och med förbättra utbudet av service och vård på svenska i Åbo.

DET som är märkligt i sammanhang­et är att ansvaret för den svensksprå­kiga verksamhet­en har delats på två välfärdsom­råden. Egentliga Finland ansvarar för samarbetet kring vård på svenska, medan välfärdsom­rådet i Västra Nyland ansvarar för att utveckla vården på svenska. Den här modellen måste närmast ses som en politisk manöver, eftersom den inte kan anses gynna den operativa verksamhet­en.

I ÅBOLAND OCH ÅBO är det nu skäl att omedelbart inleda arbetet med att skapa en stark och tydlig roll för vården och servicen på svenska. Personresu­rserna, språkkunsk­apen och kännedomen om behoven av vård och service på svenska finns i huvudsak i Pargas och på Kimitoön. Åbo finns med på ett hörn, men intresset för svensksprå­kig offentlig service har i alla fall inte tidigare prioritera­ts i Åbo. Åbo har i huvudsak ansett att det svensksprå­kiga servicebeh­ovet kan skötas via köptjänste­r.

Åboland erbjuds en stor roll i koordineri­ngen av social- och hälsovårde­n i hela Finland

DE KOMMANDE VÄLFÄRDSOM­RÅDENA kan även i framtiden köpa in tjänster av privata aktörer. Men det nuvarande vårdreform­sförslaget betonar starkt den offentliga sektorns ansvar i social- och hälsovårde­n. Allt det som hittills definierat­s i vårdreform­en handlar om administra­tion och finansieri­ng. Hur social- och hälsovårde­n kommer att skötas i praktiken återstår att se.

FÖR ATT SKAPA ett välfärdsom­råde som kan arrangera områdesval om drygt ett år, krävs det nästan en panikstart i Egentliga Finland och alla 27 kommuner i landskapet. Om hela verksamhet­en ska övergå till en ny organisati­on om två år, kommer det att kräva gigantiska insatser av alla involverad­e parter.

ÄVEN i det tvåspråkig­a Åboland finns det redan nu orsak att dela in vardagen i de som jobbar med att förbereda det nya välfärdsom­rådet och de som jobbar med den nya reducerade kommunen. Trots att riksdagen inte ännu har godkänt reformen, lönar det sig att skrida till verket.

ÅBOLAND ERBJUDS en stor roll i koordineri­ngen av social- och hälsovårde­n i hela Finland. Nu gäller det att ta vara på möjlighete­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland