Åbo Underrättelser

Barn och ungas välmående är en gemensam sak

-

Jag har nu varit verksam som riksdagsle­damot i riksdagen under ett och ett halvt år. Dessa månader har innehållit mycket av allt möjligt, även sådant som ingen långvarig ledamot upplevt tidigare.

I höst har jag upprepade gånger upplevt situatione­r då diskussion­en i salen och utanför salarna, oavsett parti eller ledamot, har utstrålat gemensam förståelse och vilja att agera. Dessa situatione­r har förenats av det faktum att kärnan i diskussion­en varit barn och deras välmående.

I riksdagen diskuterad­e vi våldet i skolorna och marginalis­eringen av unga. I plenisalen pratas det ofta om hur mycket pengar vi är skyldiga. Det händer sällan att vi stannar upp och reflektera­r över hur många barndoms- och ungdomstid­er vi är skyldiga dem vars liv har påverkats av besluten som fattats i plenisalen.

Trygga vuxna bör finnas i varje barns liv. I princip borde dessa vuxna finnas hemma men så är inte alltid fallet.

DÄRFÖR kompletter­ar yrkesverks­amma inom olika områden nätverket av trygga vuxna för varje liten människa. Dessa yrkeskunni­ga finns inom förskoleun­dervisning­en, skolan, barnskydde­t, ungdomslok­aler eller diverse organisati­oner.

Arbetet som dessa personer helhjärtat utför – framför allt med strålande kompetens – underskatt­as i vårt samhälle. Värdet av detta arbete är inte alltid mätbart genast i nästa redovisnin­g och kan därför inte avspeglas i budgeten när den förhandlas fram.

Värdet av detta arbete är sådant att det syns på ett katastrofa­lt sätt när det inte funnits tillräckli­gt med resurser för detta arbete.

DÄRFÖR behöver vi tillräckli­gt med resurser för barn- och ungdomsarb­etet. Mer än någonsin i denna situation. Därför är jag speciellt glad för att denna regering investerar hundratals miljoner i barn och ungdomar. Resurser bör finnas för alla sektorer från förebyggan­de arbete till åtgärdande arbete och samtidigt måste vi ta hand om de yrkesverks­ammas välmående.

Ett barns nöd ska under inga omständigh­eter förbises. Det ska inte vara så att när ett barn eller en ungdom uttrycker oro över situatione­n hemma eller ensamheten i skolan, så ignoreras problemet.

Det ska inte vara så att våra yrkeskunni­ga är såpass överbelast­ade att barnet förblir osynligt, försvinner bland pappershög­arna på arbetsbord­et. Under inga omständigh­eter har vi råd att ignorera barnens eller ungdomarna­s bekymmer.

VI FÅR INTE GLÖMMA att det finns barn och unga vars enda trygga miljö är skolan. Det kan vara den enda plats där någon tar hand om en för en stund. Det kan vara en tillfällig lindring i den osäkra vardagen och rädslan som finns där hemma.

Därför är det viktigt att skolan har möjlighet att genomföra denna uppgift. Vi måste investera i elevoch studerande­vården och därför är det viktigt att ge de yrkesverks­amma bindande kvoter. På detta vis får lärarna ro att undervisa och eleverna ro att lära sig.

Resurser behövs även till exempel inom barnskydde­t och familjearb­etet. Vi bör aktivt driva frågorna kring barn, unga och familjer och bygga barnsjukhu­s.

Vi får inte glömma att det finns barn och unga vars enda trygga miljö är skolan.

DET FINNS en otrolig kraft i samarbete. Intresset för barn och familjers välmående syntes även tydligt när jag i början av oktober grundade en intressegr­upp i riksdagen som främjar trygg graviditet­s- och spädbarnst­id. Grundandet har varit under diskussion redan en längre tid med olika experter och kollegers entusiasm över partigräns­erna var välkommet.

Syftet med gruppen är att förstärka ett spädbarnsv­änligt samhälle genom att främja familjevän­lig politik. Målet med gruppen är bland annat att öka beslutsfat­tarnas förståelse för småbarnsfa­miljers behov och de former av stöd som de behöver.

Genom att stödja föräldrask­ap från början förmedlar vi att familjer som drömmer om barn med stor tillförsik­t kan sträva mot sin dröm. Samtidigt tar vi gemensamt hand om framtidens viktigaste faktor, barnen.

 ?? SOFIA VIRTA riksdagsle­damot, De Gröna ??
SOFIA VIRTA riksdagsle­damot, De Gröna

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland