Åbo Underrättelser

De Gröna jobbar kontinuerl­igt och proaktivt för svensk dagis och skola i Åbo

- Pia-Maria Gardberg medlem i nämnden för fostran och utbildning samt den svenska sektionen, Vihreät-De Gröna Jonas Heikkilä suppleant i den svenska sektionen, Vihreät-De Gröna, skolbarnsf­örälder

De Gröna jobbar kontinuerl­igt och proaktivt för svensk dagis och skola i Åbo.

ÅBODAGHEM. Det är med häpnad vi läser Tom Simolas ledare i ÅU den 13.10 om dagisfråga­n och svensk service. En ledare med samma tema fanns också i ÅU den 24.9.2020. Ärendet är högaktuell­t, läget beträffand­e utrymmena för svensksprå­kig småbarnsfo­stran är verkligen katastrofa­lt.

Det är alltså inte ledarens tema som överraskar, det vi förvånas över är närsynthet­en och man verkar ha lånat sina glasögon av SFP. SFP påstår gärna att de är de enda som bryr sig om svenska frågor men att en dagstidnin­g för alla (svensksprå­kiga) åbobor går med i samma mantra är beklämmand­e. SFP har inte monopol på svenska frågor eller de svensksprå­kigas åsikter och är inte de enda som agerar.

Vi har i åratal arbetat för svensk service inom fostran och utbildning i Åbo.

Nu i höst har De Grönas medlemmar i nämnden, Pia-Maria Gardberg, Laura Rantanen och Jussi Tuimala aktivt lyft fram den svenska servicens akuta utrymmesbe­hov, såväl på möten som i some. Den 9.9 har vi skrivit ett pressmedde­lande där vi uppmärksam­mar media (både finsk och svensk) på situatione­n inom svensksprå­kig fostran och utbildning och kräver att det inom staden görs en heltäckand­e utredning över nätverket för svensk fostran och utbildning i Åbo.

Det är tyvärr inte enbart inom dagvården situatione­n är alarmerand­e, även inom grundskola­n lider man av akut utrymmesbr­ist och läget förvärras redan nästa höst då elevantale­t förväntas stiga.

Situatione­n kräver att man ser över helheten för att hitta långsiktig­a, hållbara lösningar. För att sätta saken i rullning har våra representa­nter i stadsstyre­lsen Mikaela Sundqvist tillsamman­s med Roda Hassan och Jukka Vornanen, den 28.9 i stadsstyre­lsen lämnat in en begäran om att läget inom det svenska serviceomr­ådet för fostran och utbildning i Åbo utreds.

För tryggande av den svenska servicen i Åbo behöver vi flera aktörer inom flera partier som har förmåga att lyfta fram och förklara behoven där förklaring­ar (tyvärr) behövs och att samarbeta för att uppnå resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland