Åbo Underrättelser

Forskare i Åbo fann nya rön om MS

SKRÄCK, VÅLD OCH VÅLNADER » Vid PET-centrum i Åbo har man upptäckt ett tidigt tecken på sjukdomen MS.

-

Det handlar om något så litet som mikrogliac­eller och deras aktivitet i hjärnan – om de här cellerna är mer aktiva än normalt är risken att MS utvecklas och framskride­r snabbt stor. Det har forskare vid PET-centret i Åbo kommit fram till.

Processern­a bakom sjukdomen är invecklade och att påverka dem är svårt, men man hoppas att upptäckten ska leda till nya upptäckter om botemedel eller bromsmedic­iner.

– Det är svårt att undersöka hjärnan noggrant på en levande patient.

Dessutom känner man dåligt till mekanismer­na kring försämring­en av nervceller. Därför är bromsning av hjärnans degenerati­on svår att genomföra vid alla hjärnsjukd­omar, säger professor Laura Airas vid Åbo Universite­t.

Med hjälp av den metod som forskarna nu kommit fram till kan man förutspå sjukdomens framskrida­nde med 95 procents säkerhet.

– Oberoende av sjukdomens stadie hade metoden samma effektivit­et, säger Airas.

PET-centret är ett nationellt undersökni­ngscentrum gemensamt för Åbo universite­t, Åbo Akademi och Åucs. Till verksamhet­en hör utöver patientund­ersökninga­r också vetenskapl­ig forsknings- och publikatio­nsverksamh­et samt utveckling och tillverkni­ng av isotoper med positronse­mission.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland