Åbo Underrättelser

Sini Ruohonen vill jobba öppet och vara lätt att nå

» En dörr på glänt ska sparkas upp, så ser man vilka möjlighete­r som finns på andra sidan. Det säger Åbo stadsstyre­lses ordförande.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Hon har inte en karriärpla­n. Hon utgår från att man kan lita på människor. Hon kopplar av med att simma i Impivaara – för i vattnet är hon helt för sig själv med sina tankar.

Hon är 36 år och har nyligen blivit ordförande för Åbo stadsstyre­lse.

– Om vi skulle gå ut på gatan och fråga folk vem jag är så skulle kanske en av tio veta det, säger Sini Ruohonen.

– Nja, kanske en av tjugo, tillägger hon.

Som en del av det nya uppdraget har Ruohonen försökt bli mer synlig, visa utåt vad jobbet går ut på.

– Jag har försökt bli mer aktiv på Instagram, ladda upp något varje dag. Om jag hinner.

Delaktighe­t och fysisk närvaro bland människor, i kön i mataffären kö eller vid dagisporte­n, är ändå viktigare. En politiker ska vara nåbar, lyssna.

– Nyligen fick jag en bekymrad fråga om ett övergångss­tälle vid en skola. Det var inget jag visste om men jag kunde berätta vem man ska kontakta.

RUOHONEN SÄGER sig vara bra på att ”kryssa”, enligt vad som dyker upp, både i det egna livet och i politiken. När det finns en chans att vara med om något nytt, tar hon den. Det märks också i hennes cv.

– Om en dörr står på glänt sparkar jag upp den för att se vad jag kan hitta på andra sidan.

Det var så det gick då hon som studerande ombads att ställa upp som kommunalva­lskandidat 2008, för Samlingspa­rtiet.

– För mig har det alltid varit klart att jag är mer höger än vänster.

Trots att många numera ser väldigt många dimensione­r på partifälte­t, upplever Ruohonen att höger-vänster-axeln fortfarand­e gäller, särskilt inom ekonomipol­itiken.

– Det märks i frågor om hur man på ett rättvist samlar in pengarna och på ett rättvist sätt delar ut dem.

RESULTATET I DET första kommunalva­let var 84 röster, inte illa för en förstagång­skandidat. Nästa val blev det en suppleantp­lats med 160 röster. 2017 valdes Ruohonen in i Åbofullmäk­tige.

– Det var bara bra att jag inte valdes in tidigare, säger Ruohonen, som använde åren fram till 2017 att samla på sig organisati­onserfaren­het och bygga nätverk.

Det har hunnit bli många uppdrag inom Samlingspa­rtiet, det senaste som verksamhet­sledare för partiets tankesmedj­a Toivo.

Det var på sätt och vis också ett steg ut från Åbo: Ruohonen föddes och växte upp här och studerade först vid Åbo yrkeshögsk­ola, senare vid universite­tet.

Ganska Åbofokuser­at, medger hon. – Det har ändå visat sig man kan tillämpa det man lärt sig i Åbo lite varstans.

Den akademiska världen känner dessutom inga geografisk­a gränser, säger Ruohonen. Arbetet med doktorsavh­andlingen, om finsk partipress, får ändå skjutas på framtiden. Likaså blir det en paus för Toivo.

I PARTIETS EGEN presentati­on av Ruohonen, på webben, oroar hon sig över en trend där politik utvecklas till att bli ett enda kampanjarb­ete, där nästa val alltid är i sikte.

– Beslut är sällan trevliga, men det är illa om man som politiker i första hand tänker på hur allt ser ut inför väljarna.

Då delegerar man i praktiken beslut åt andra, säger Ruohonen. Hon har också märkt effekterna av sociala medier.

– När vi nu letar efter kommunalva­lskandidat­er finns det de som är rädda för att blir uthängda. Det går ändå att göra ett bra jobb i politiken utan att synas i sociala medier.

I Åbo är tröskeln dessutom låg för dem som vill påverka, säger Ruohonen: Äldre vill att de unga kan ta sin plats, det finns ingen generation­sklyfta här. Det märks också i den låga medelålder­n i fullmäktig­e.

– Politik handlar om kompromiss­er. Överlag kommer vi bra kommer överens i Åbopolitik­en, vi kan diskutera oss fram till beslut.

RUOHONEN GLÄDJER sig över hur Åbo har förändrats, blivit en äkta europeisk kulturstad.

– Aura ås nedre mynning har levt upp och vi har fått en verklig restaurang­stad. Nu kunde vi ytterligar­e stärka närheten till skärgården.

Ruohonen förespråka­r en kultur där man testar nytt och låter invånare vara med, som i invånarbud­geten som lanserades i år.

Det viktiga för Åbo just nu är att det görs tillväxtin­vesteringa­r, som bangårdspr­ojektet eller entimmestå­get.

RUOHONEN ogillar att medier alltför lätt presentera­r politik med konfliktte­ma, som då det gäller de kinesiska gatstenar som beställs till nya Salutorget. Om det är något som ska kritiseras och ändras så är det hur staden sköter upphandlin­gar, för det är det som styr tjänstemän­s och politikers beslut.

– Dessutom undrar jag över det här: Hur många är faktiskt av den åsikten att vi ska sätta en halv miljon mer på stenar?

Det går att göra ett bra jobb i politiken utan att synas i sociala medier.

Sini Ruohonen

Född i Åbo. Växte upp i Suikkila, bor nu i grannstads­delen Långbacka med sina tre barn (5, 6 och 11 år gamla).

Sommarjobb­ade med att plocka potatis i Rimito, varifrån föräldrarn­a kom och där sommarstug­an nu finns.

Är tradenom, politices magister och doktorstud­erande. Arbetade

 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ?? ORDFÖRANDE. Politiska beslut är sällan trevliga, men det konfliktup­plägg som syns i medier motsvarar inte verklighet­en, säger Sini Ruohonen: ”Överlag kommer vi bra kommer överens i Åbopolitik­en”.
STEFAN HOLMSTRÖM ORDFÖRANDE. Politiska beslut är sällan trevliga, men det konfliktup­plägg som syns i medier motsvarar inte verklighet­en, säger Sini Ruohonen: ”Överlag kommer vi bra kommer överens i Åbopolitik­en”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland