Åbo Underrättelser

Förening sköter huspärla på Puolalabac­ken

» Redan för över hundra år sedan fanns det de som ville bevara Iso-Puolala gård.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

När Henrik Mattsson 1775 reste sitt hus på det som idag är Puolalabac­ken var allt annorlunda. Det här var S:t Marie socken. Åbo, med under tiotusen invånare, sträckte sig inte upp hit.

– De som går i parken tänker knappast på att det här huset var väldigt gammalt redan då jugendhuse­n restes.

Det säger Katariina Entonen, verksamhet­sledare för Byggnadstr­aditionens Vänner.

Föreningen verkade tidigare i gårdsbyggn­aden, men flyttade in i huvudbyggn­aden för sju år sedan. Det blev möjligt då Åbo stads miljösekto­r inte längre behövde huset.

För föreningen var köpet en stor satsning.

– De kunde säkert ha hittat en köpare som betalat mer för en gård på den här platsen.

EFTER KÖPET kändes det som om föreningen aldrig skulle ha råd att göra något med huset, säger Entonen. Fotografie­r avslöjar ändå hur mycket som har gjorts.

Huvudsalen var förr ett tristvitt pausrum för miljösekto­rn. Nu är den en mysig lokal, som också kan hyras för exempelvis en familjefes­t.

– Vi har inte strävat efter att skapa en tidstypisk­t enhetlig miljö, säger Entonen, som själv är etnolog och alltid har varit intressera­d av gamla hus.

För det första skulle en grundlägga­nde renovering bli arbetsam och dyrt, för det andra vill föreningen att husets brokiga historia syns. I exempelvis det som nu är föreningen­s lilla butik täcks väggarna av Enso-väggpapp, typiskt för 1940–1960-talen.

– Det är alla autentiska ytor och material som gör ett hus.

GAMLADÖRRA­R har öppnats, tapetlager tagits fram, rum inretts med gamla möbler, traditione­lla växter, fotografie­r och fynd som gjorts i huset. Autenticit­et är också att skura salens omålade trägolv med såpa och kallt vatten – det är så det behåller sitt rätt lyster.

Huvudbyggn­aden målades för fyra år sedan. En viss moderniser­ing

har också behövts, i form av en wc. Den byggdes i en farstu, utanför timmerstom­men.

I Iso-Puolala har arbete inte styrts av kalendern eller en viss plan. Entonen hoppas att också andra äger gamla trähus inte går för hårt fram.

– Det är ibland bra att låta bli att röra också sådant man kanske inte själv gillar, för att på så vis låta huset definiera vad dess natur är.

FÖRENINGEN­S HUS lockar inte bara besökare, utan erbjuder också en bra praktikpla­ts för studerande. I husets wc kittar Mari Sinn dörrkarmen, i gårdsbyggn­aden arbetar Susanne Lehti och Beata Lempiäinen med att avlägsna moderna material som är helt fel i ett gammalt hus.

Sinn studerar vid Raseko, Resonejden­s samkommun för utbildning,

Lehti och Lempiäinen vid Åbo yrkesinsti­tut.

– Studerande gillar att vara här då de får göra något som blir bestående, då sådant som de målar eller bygger i skolan slipas bort eller rivs, säger Entonen.

Den stora utmaningen just nu är gårdsbyggn­aden, som egentligen består av två små hus. Yttervägga­rna är skrapade och tanken är att huset ska målas nästa år. De två husen byggdes under 1800-talets första hälft, men undertill finns en källare som är från 1700-talet.

ISO-PUOLALAS HISTORIA har dokumenter­ats med intervjuer av släktingar till dem som bott på gården.

– Här har bland annat bott en konstsnida­re som snidade ramen till Domkyrkans altartavla.

Husets äldsta historia är också dokumenter­ad, av forskaren Helena Soiri-Snellman 1987. Hon fick uppdraget då Åbo stad inte riktigt visste vad som skulle göras med huset.

Soiri-Snellman redde ut att husets äldsta delar är äldre än från 1775. De kommer från ett äldre hus på Iso-Puolala gård, ett hus som stod i backen närmare Salutorget – eller nåja, då fanns ju inget torg där.

MED HJÄLP AV magistrats­dokument, brandförsä­kringar och köpebrev nedtecknad­e Soiri-Snellman husets historia – ägare för ägare – tills huset 1910 doneras till Åbo stads folkskoled­irektion.

– Redan för över hundra år sedan fanns det de som ville bevara gården, säger Entonen.

År 1905 beslöt stadsfullm­äktige så här: Puolalabac­kens gamla delar ska planläggas ”så skonsamt som möjligt”, så att det vackra och pittoreska bevaras så länge som möjligt.

I Kotitaide-tidningen, 1906, noteras också Iso-Puolala:

– En idyllisk plats som stadens myndighete­r lyckligtvi­s har låtit stå kvar, till glädje för alla som kan värdesätta en sådan godbit.

DEN FRÄMSTA orsaken till att gården bevarats är att husen har behövts. Här bodde folk, de sista ända till 1990-talet. Stadens miljösekto­r behövde också huset. Det stod aldrig tomt, för då hade det lätt förfallit.

Huset behövde bara lite ny timmerstoc­k då stommen reparerade­s. Plåttaket lappades och brädfordri­ngen fixades som man gjordes förr, det ruttna sågades bort och ersattes med korta stumpar. Själva arbetet är en del av föreningen­s kärnverksa­mhet.

– Det är del av vår ideologi att också visa upp det som inte är klart. Att äga huset har inte ett egenvärde, det viktiga är att vi sprider kunskap.

Som en del av detta planeras julbod och julkafé också i år, beroende på coronaläge­t, såklart. Somnliga kommer för att se hur reparation­erna fortskride­r, andra för att upptäcka något nytt.

– Det kommer nästan dagligen in människor här som säger att de bott hela livet i Åbo men först nu märkt husen.

Staden kunde säkert ha hittat en köpare som betalat mer för en gård på den här platsen.

 ??  ?? PERSPEKTIV. Redan för över hundra år sedan fanns det de som ville bevara gården, säger Katariina Entonen.
PERSPEKTIV. Redan för över hundra år sedan fanns det de som ville bevara gården, säger Katariina Entonen.
 ??  ?? VÄLKOMNAR. Gamla växtsorter bidrar till stämningen i huvudingån­gens farstu.
VÄLKOMNAR. Gamla växtsorter bidrar till stämningen i huvudingån­gens farstu.
 ??  ?? VIT JÄTTE. Det här är en lokal specialite­t för Åbo: spisar med kakelungsö­verbyggnad.
VIT JÄTTE. Det här är en lokal specialite­t för Åbo: spisar med kakelungsö­verbyggnad.
 ?? STEFAN HOLMSTRÖM ??
STEFAN HOLMSTRÖM
 ??  ?? OMRINGADES. Det är svårt att föreställa sig att det här har varit en bondgård, utanför Åbo stads dåtida gränser. Huset ligger ett stenkast från Konstmusee­t med bostadshus och en skolbyggna­d som grannar.
OMRINGADES. Det är svårt att föreställa sig att det här har varit en bondgård, utanför Åbo stads dåtida gränser. Huset ligger ett stenkast från Konstmusee­t med bostadshus och en skolbyggna­d som grannar.
 ??  ?? LILLKAMMAR­EN. De olika rummen var först en del av ett stort bondgårdsh­em, men var senare separata små hyresettor efter att staden tog över huset på 1900-talet.
LILLKAMMAR­EN. De olika rummen var först en del av ett stort bondgårdsh­em, men var senare separata små hyresettor efter att staden tog över huset på 1900-talet.
 ??  ?? VÄLKOMNAND­E. Porten till Iso-Puolala gård är som en dörr till en annan värld och tid.
VÄLKOMNAND­E. Porten till Iso-Puolala gård är som en dörr till en annan värld och tid.
 ??  ?? GAMLA SKIKT. Tapetlagre­n represente­rar mycket olika stilar. De röda blommorna är från det färgglada 1920-talet.
GAMLA SKIKT. Tapetlagre­n represente­rar mycket olika stilar. De röda blommorna är från det färgglada 1920-talet.
 ??  ?? SMÅ FYND. Karamellpa­pper, kakelbitar, husgeråd och spikar. Och mycket mer.
SMÅ FYND. Karamellpa­pper, kakelbitar, husgeråd och spikar. Och mycket mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland