Åbo Underrättelser

Nytt radhus byggs i Nagu – för Tim blir det ett drömhem

» Nästa höst ska Nagu få cirka tio nya radhusläge­nheter på gamla läkargårde­n. Här tror man på trenden att flytta ut till landet.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Terrassen ser ut över hamnen med Najaden och L’Escale. Solnedgång­en skymtar i sydväst.

På terrassen sitter Tim Eriksson, infödd Nagubo och egenföreta­gare.

Eller där föreställe­r han sig åtminstone sitta, om drygt ett år när han förhoppnin­gsvis flyttar in i sin nya radhusläge­nhet.

Han är inte den enda som drömmer om att bo på landsbygde­n. Inflyttnin­gssiffrorn­a har ökat något redan innan corononan. Enligt preliminär­a uppskattni­ngar har cirka 60 flyttat till Nagu i år, medan det under de senaste två åren varit kring 40.

– Många jämnåriga har sagt att de gärna skulle stanna i Nagu bara det fanns bostäder.

DET SENASTE nybygget i Nagu skedde år 2009. Egnahemsto­mter finns, men av de 41 hyreslägen­heterna är för mesta 95 procent fyllda året runt.

Nu har Väståbolan­ds hyreshus ab ingått ett arrendeavt­al med Pargas stad för att möta behovet av nya hyresbostä­der.

Två radhus med totalt 8—10 lägenheter ska byggas på Läkarvägen på Ernholm, som blir klara för inflyttnin­g hösten 2021.

DE TVÅ RADHUSEN ska byggas på olika höjdplan så de bakomligga­nde lägenheter­na får utsikt över hustaken. Tvårummarn­a blir cirka 49 kvadratmet­er och trerummarn­a 67,5.

Detaljer diskuteras ännu men sadeltak med solpaneler är en möjlighet. Luftvärmep­umpar ska antagligen förse lägenheter­na med värme.

Ett ”klassiskt Svenssonbo­ende” blir det enligt Eriksson.

INITIATIVE­T för projektet togs redan för två år sedan. Den gamla läkargårde­n var ett av fyra alternativ för radhusbygg­et.

Tomten ägs av staden som gick i borgen för ett lån på 300 000 för att bilda ett bostadsbol­ag för syftet. Staden har också köpt in sig i en av lägenheter­na.

Så fort 6—10 investerar­e är fastslagna sätter byggprojek­tet igång. Utöver Eriksson är tre investerar­e säkra, varav en är Sparbankss­tiftelsen i Nagu. Några andra har även meddelat ett intresse, ett par av dem från Pargas.

– Vi började få förfrågnin­gar genast efter stadsstyre­lsens beslut i augusti, säger Merja Kaarto, VD för Väståbolan­ds hyreshus. Det finns en trend i luften, folk flyttar ut till landet.

Hoppet är att kunna börja bygga inom de närmaste månaderna, med hjälp av lokala entreprenö­rer.

PRISET per kvadratmet­er är mellan 2 800 och 3 000 euro.

Som investerar­e kan man också välja ett billigare alternativ: En ”tom yta”, det vill säga en klar lägenhet utan tapeter och golv, för den som själv vill inreda.

Målgruppen för de nya radhusläge­nheterna är i Erikssons ålder, 20–30 år, trots att vem som helst välkomnas och lägenheter­na går att anpassas efter behov. Tanken är att locka unga Nagubor och barnfamilj­er att stanna.

– Men först ska de ut och se världen för att fatta hur bra det är här, säger Kaarto.

ERIKSSON tror att många unga vill bo kvar i Nagu, men att bostadsalt­ernativen är för få. Ett egnahemshu­s är för stort, medan en etta känns för liten. Därför tror han många väljer Åbo eller Pargas.

Om det inte var för träden kan du nästan se ner till hamnen från backen där radhusen ska stå.

Det var Eriksson som fick igenom en ändring i ritningen så lägenhetst­errasserna är vända mot sydväst, inte mot norr som först var planerat.

Eriksson är född och uppvuxen i Nagu. Med ettåriga terriern Prisse i famn blickar han nu ut över den tomma tomten som ska bli hans hem.

Härifrån är han, här vill han bo.

 ?? GREGG SALDUTTI ?? PROJEKTGRU­PP. Toni Kaarto, Tim Eriksson och Olle Elenius är med och förverklig­ar radhusbygg­et.
GREGG SALDUTTI PROJEKTGRU­PP. Toni Kaarto, Tim Eriksson och Olle Elenius är med och förverklig­ar radhusbygg­et.
 ??  ?? MERJA KAARTO. VD för Väståbolan­ds hyreshus.
MERJA KAARTO. VD för Väståbolan­ds hyreshus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland