Åbo Underrättelser

De rena färgernas tid kan vara förbi

» Återvinnin­g skapar nya färgnyanse­r, säger färgexpert­er som sysslar med att göra upp färg- och trendprogn­oser.

-

Föreställ dig en internatio­nell konferens med representa­nter från nästan 20 olika länder. En del av deltagarna jobbar inom modebransc­hen, andra inom andra delar av textilindu­strin, inredning, målfärgsin­dustrin eller kosmetika.

På borden ligger materialpr­over och färgkartor utspridda. Föreläsnin­gar varvas med videor om vilken färg en viss stämning har. Vilken färg har ”nordiska skogar” eller ”biologisk mångfald”. Man försöker övertyga varandra och komma överens.

TUIJA Maija Piironen jobbar med färgprogno­ser och trender. Hon är ordförande för föreningen Suomen Intercolor ICfin och hör till den inhemska trupp som brukar presentera Finlands färgprogno­s på de internatio­nella konferense­rna.

Nu har föreningen nyligen hållit ett första möte om färgerna för hösten 2022 och arbetet med Finlands förslag till följande internatio­nella konferens är i full gång.

PROCESSEN med en ny färgprogno­s inleds varje gång på samma sätt med att försöka pejla aktuella samhällsfe­nomen och försök att föreställa sig hur välden ser ut om två år.

Är det naturen och skogen som gäller då också? Är det klimatförä­ndringen? Livet efter coronavacc­inet?

Efter att man kommit överens om några bärande teman börjar jobbet med att ta fram färger och nyanser. För sommaren 2022 blev det varma, klorofyllf­yllda nyanser för att symboliser­a energi och goda gärningar.

Färgkartan för hösten 2022 är ännu tom.

PIIRONEN MEDGER att det är svårt att föreställa sig hur livet om två år kommer att se ut.

Pandemin körde över många viktiga teman som till exempel mänskliga rättighete­r och klimatförä­ndringen. Kommer de att återinta scenen när pandemin är överstökad?

– Eller blir det glädjeyrse­l i världen när pandemin är besegrad? Hur ser färgerna då ut? Kommer det att vara lite som att kriget är förbi? Eller har vi blivit väldigt försiktiga sedan, frågar sig Piironen.

Piironen är utbildad textildesi­gner från Konstfack i Stockholm och har ett förflutet inom textilindu­strin.

Hon vet att färg- och trendprogn­oser är viktiga ledtrådar för industrier och importörer. Bland de inhemska stamkunder­na finns företag som säljer och tillverkar kakel, modeföreta­g, importörer av kosmetik, tygoch garnproduc­enter.

EN TREND som Piironen tror starkt på just nu, oberoende av coronan, är att färgernas karaktär håller på

 ?? THOMAS HILL ?? INTERNATIO­NELLT SAMARBETE. Två gånger om året samlas världens färgexpert­er till konferens för att komma överens om kommande färgtrende­r. Tuija Maija Piironen i mitten på bilden.
THOMAS HILL INTERNATIO­NELLT SAMARBETE. Två gånger om året samlas världens färgexpert­er till konferens för att komma överens om kommande färgtrende­r. Tuija Maija Piironen i mitten på bilden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland