Åbo Underrättelser

Krista Kiuru fick riksdagens förtroende med god marginal

» Opposition­en försökte fälla familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) men regeringsp­artierna slöt leden.

- Henri Forss/SPT

Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) har riksdagens förtroende. Riksdagen röstade om förtroende­t i början av plenum på onsdagen.

Omröstning­en slutade med 106 mot 79 röster. En person röstade blank och 13 var frånvarand­e.

Resultatet är inte överraskan­de. Regeringsp­artierna röstade för och opposition­spartierna emot Kiuru.

Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo hoppas att regeringen härefter fäster extra stor vikt vid öppen och ärlig kommunikat­ion.

– Det här har varit en nödvändig diskussion. Vi är mitt i en allvarlig pandemi och finländarn­a måste kunna lita på att myndighete­rna och politikern­a talar sanning, säger han.

SAMLINGSPA­RTIETS Mia Laiho föreslog misstroend­eomröstnin­gen i fredags. Förslaget understödd­es av partiets gruppordfö­rande Kai Mykkänen.

Enligt Samlingspa­rtiet har regeringen­s kommunikat­ion kring coronakris­en varit förvirrand­e och skapat osäkerhet. Enligt partiet har detta förkroppsl­igats i Kiuru, som gång på gång överraskat med oväntade uttalanden.

Laiho lyfte fram bland annat Kiurus uttalanden om tvångskara­ntän för alla som kommer till Finland. Detta visade sig vara mot lagen.

Dessutom anser Samlingspa­rtiet att det finns skäl att misstänka att Kiuru och hennes ministeriu­m, Social- och hälsovårds­ministerie­t, har vilselett folket i fråga om munskydd.

Regeringen valde att inte rekommende­ra användning av munskydd i våras med hänvisning till att de inte bidrar till att stoppa coronaviru­set.

Samlingspa­rtiet anser att den verkliga orsaken var att det inte fanns tillräckli­gt med munskydd och att ministern har ljugit. Den här uppgiften har delvis bekräftats av statsminis­ter Sanna Marin (SDP).

KIURU SAMMANKALL­ADE till presskonfe­rens med anledning av munskydden bara en timme innan omröstning­en ägde rum. Kiuru valde ändå att påstå att presskonfe­rensen inte hade med omröstning­en att göra.

På presskonfe­rensen fortsatte Kiuru att hävda att regeringen fattat beslut om munskydd utifrån den bästa vetenskapl­iga bevisförin­g som fanns att tillgå.

– Jag vill upprepa mitt tidigare budskap. Regeringen har i sin verksamhet utgått från den kunskap som funnit tillgängli­g, säger Kiuru.

Enligt Kiuru har regeringen­s rekommenda­tioner byggt på uppgifter från både inhemska och utländska experter. När experterna har ändrat sig har rekommenda­tionerna uppdaterat­s.

Hon bestrider att regeringen försökt styra experterna. Beslutet att inte rekommende­ra munskydd i våras var motiverat.

MISSTROEND­EOMRÖSTNIN­GAR är ett politiskt verktyg som kan utnyttjas av opposition­en. Om regeringen – eller i det här fallet en enskild minister – inte får riksdagens förtroende bör den – eller hen – avgå.

Ingen regering eller minister har avgått till följd av en misstroend­eomröstnin­g sedan 1957. Då föll statsminis­ter V.J. Sukselaine­ns (C) regering på frågor som berörde landets ekonomi och bildandet av regering.

PROFESSORN I statskunsk­ap vid Åbo Akademi Kim Strandberg anser att misstroend­eomröstnin­gar inte är speciellt effektiva. I och med att Finland på 2000-talet styrts av majoritets­regeringar kan regeringsp­artierna enkelt torpedera alla omröstning­ar.

– Men de är ju en del av spelet. Det blir aldrig misstroend­e, men de kan användas för att signalera ett allvarligt missnöje och att visa att man är aktiv som opposition­sparti. Som opposition­sparti har man inte så många verktyg att jobba med, säger han.

Strandberg har inte på rak arm några förslag på hur opposition­ens politiska verktygsba­ck kunde uppdateras. Det är heller inte sagt att det är nödvändigt.

– Det som kanske kunde vara till nytta skulle vara att diskussion­sklimatet i plenum skulle bli mera konstrukti­vt. Debatten blir allt mera polarisera­d hela tiden.

 ?? STATSRÅDET­S KANSLI/ LAURA KOTILA ?? FORTSÄTTER. Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) fick fortsatt förtroende i riksdagen.
STATSRÅDET­S KANSLI/ LAURA KOTILA FORTSÄTTER. Familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) fick fortsatt förtroende i riksdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland