Åbo Underrättelser

Polisens maktutövni­ng på demonstrat­ion till riksåklaga­ren

-

Riksåklaga­ren meddelade på onsdagen att en förundersö­kning inleds om polisens maktutövni­ng i samband med klimatdemo­nstratione­n i Helsingfor­s den 3 oktober.

Demonstrat­ionen arrangerad­es av rörelsen Elokapina, en finsk gren av det internatio­nella systemkrit­iska nätverket Extinction Rebellion. Demonstran­terna avvek från den plan som på förhand hade lämnats in till polisen, och blockerade Kajsaniemi­gatan i Helsingfor­s genom att sätta sig där. Slutligen tog polisen till gassprej för att skingra demonstran­terna.

I riksåklaga­rens förundersö­kning utreds nu grunderna och laglighete­n för polisens beslut att ta till maktmedel. Den misstänkta brottsrubr­iceringen är i detta skede brott mot tjänstepli­kten. Eventuella andra brottsrubr­iceringar preciseras under undersökni­ngens gång.

I samband med förundersö­kningen ska såväl delaktiga som vittnen höras, och övrig informatio­n om händelsefö­rloppet samlas in.

Också Polisstyre­lsen har tidigare på Inrikesmin­isteriets begäran utrett maktutövni­ngen. Polisstyre­lsens utredning blev klar i slutet av förra veckan och överlämnad­es då till Inrikesmin­isteriet. Enligt Polisstyre­lsen agerade polisen korrekt, och gassprej var det lindrigast­e möjliga maktmedlet polisen kunde ta till i situatione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland