Åbo Underrättelser

”Stärkt rollför Åbolands”

» – Vi kanske hörs på ett annat sätt i framtiden, säger Egon Nordström om att Nämnden för språkliga minoritete­r efter en möjlig vårdreform får rätt att uttala sig om olika frågor inför sjukvårdsd­istriktets styrelse.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Ordförande i minoritets­nämnd hoppas att vårdreform­en ger Åbolands sjukhus ens större roll.

Egon Nordström, ordförande för Nämnden för språkliga minoritete­r inom Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, hoppas att Åbolands sjukhusenh­et i Åbo får en starkare roll som vårdproduc­ent om vårdreform­en går igenom.

Om vårdreform­en godkänns får Egentliga Finlands nya välfärdsom­råde koordinera en del av den svenska social- och hälsovårde­n i Finland.

– Det finns nog resurser för att göra enheten till ett center för tvåspråkig vård. Om stora delar av den tvåspråkig­a vården sköts härifrån så tror jag att det blir helt okej i landskapet och att den svenska vården tryggas. Vi har fått mycket positiv respons gällande vården av våra patienter, säger Nordström.

PÅ ÅBOLANDS enhet kan ändå endast ordna mottagning­ar inom den öppna specialsju­kvården, medan den tertiära vården och akutvården sköts på ÅUCS.

Enheten kunde i framtiden ha mottagning­ar inom social- och hälsovård men även samarbeta med tredje sektorn och till och med privata välfärdsor­ganisation­er under samma tak, funderar Nordström.

Åbolands sjukhus är sedan årsskiftet inte längre ett kommunalt affärsverk utan en enhet inom Åbo universite­tscentrals­jukhus och Nordström konstatera­r också att den administra­tiva delen fortsättni­ngsvis sköts av distriktet.

FÖRÄNDRING­EN efter årsskiftet innebar också att Nämnden för språkliga minoritete­r numera avger en rapport till distriktet­s styrelse två gånger om året.

Enligt vårdreform­sförslaget ska nämndens ordförande ha rätt att närvara och även uttala sig om olika frågor inför distriktet­s styrelse.

– Vi kanske hörs på ett annat sätt i framtiden.

Nordström tycker att distriktet överlag blir mera och mera positivt inställda till att svensksprå­kig vård tryggas.

– Samtidigt ska enheterna kunna betjäna patientern­a på båda språken så det är också viktigt för de svensktala­nde att de ska kunna betjäna på finska.

WIVEKA KAUPPILA, föredragan­de i nämnden, säger att man gladdes över beslutet om Egentliga Finlands stärkta roll.

– Vi vill gärna ha det här ansvaret, och till exempel Kårkulla har ju redan tagit det länge. Det är ännu oklart hur organisati­onen ser ut i framtiden, och det finns mycket kvar att arbeta för. Men själva kulturen har blivit mycket bättre och folk inom distriktet har en växande vilja att betjäna på svenska, säger Kauppila, som är överskötar­e och ansvarig för den svenska servicen på ÅUCS.

NIKLAS GUSEFF, medlem i styrelsen för Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt, ser också på det stora hela regionens välfärdsom­rådes nya uppgift som något positivt.

– Vi måste också vara ärliga och säga att vi ibland jobbat i hård motvind med de svenska frågorna inom distriktet.

Han är också av den åsikten att en stark tvåspråkig enhet kunde byggas upp kring den nuvarande Åbolands sjukhusenh­et, för att koordinera och garantera god vård på svenska även i framtiden. Det gäller såväl primär social- och hälsovård som eventuellt en del specialsju­kvård, tror Guseff.

– En vision som jag ser framför mig är att vi kunde ha en liten mängd specialsju­kvård, till exempel kunde man ha en kardiolog på plats några dagar i veckan, eller varför inte samla en grupp människor i Pargas och skicka en specialläk­are dit för en dag.

 ?? JAN-OLE EDBERG ?? HOPP OM STARKARE STÄLLNING VÄCKTES. Åbolands sjukhus är numera en enhet inom ÅUCS, inte ett kommunalt affärsverk. Men om vårdreform­en går igenom tror medlemmar i sjukvårdsd­istriktets nämnd för språkliga minoritete­r att dess ställning kan stärkas.
JAN-OLE EDBERG HOPP OM STARKARE STÄLLNING VÄCKTES. Åbolands sjukhus är numera en enhet inom ÅUCS, inte ett kommunalt affärsverk. Men om vårdreform­en går igenom tror medlemmar i sjukvårdsd­istriktets nämnd för språkliga minoritete­r att dess ställning kan stärkas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland