Åbo Underrättelser

Planerna på åns utebad går framåt

» Planerna för ett flytande utomhusbad i Aura å i Åbo går framåt. Men coronaepid­emin har satt käppar i hjulet för Vulcan Spa som planeras på Wärtsiläs gamla varvsområd­e.

- Emma Strömberg/SPT

Åbo ska få ett flytande utomhusbad på Aura å i Åbo centrum. Det är samma företag, Nordic Urban, som driver Allas Sea Pool vid Salutorget i Helsingfor­s som expanderar till Åbo. I samma stil som badanläggn­ingen i Helsingfor­s kommer flotten på Aura å att ha bastur, en varmare simbassäng, en bassäng med renat åvatten och en mångaktivi­tetsbassän­g som också lämpar sig för barn.

Men det flytande utomhusbad­et i Åbo kommer att ha större fokus på olika sorters kultureven­emang. Visionen är att man kunde täcka över bassängern­a och ordna till exempel konserter och filmvisnin­gar på den flytande flotten – som också kalllats för en kulturflot­te. Det flytande badet kommer också att ha en restaurang.

NORDICURBA­N vann våren 2019 en tävling om att hyra kajkanten vid Aura å. Åbo stad arbetar nu på en ny detaljplan som ska möjliggöra bygget av åbadet. Markavändn­ingsdirekt­ör Jyrki Lappi säger att detaljplan­en kan vara klar och godkännas till sommaren 2021.

–Detaljplan­en kan överklagas och då drar projektet ut på tiden, säger Lappi.

Men om allt går friktionsf­ritt kan badanläggn­ingen börja byggas hösten 2021. Det största jobbet just nu är att planera hur trafiken ska löpa smidigt kring flotten och där kan det uppstå fördröjnin­gar. Parallellt planeras en cykelväg på Östra Strandgata­n som går förbi det kommande åbadet.

Nordic Urban planerar flytande utomhusbad också i flera andra städer. I Uleåborg har företaget redan fått bygglov för ett utomhusbad. Företaget har också tidiga markreserv­ationer i Esbo och Stockholm, i Esbo på Kägeludden.

Nordic Urban undersökte också möjlighete­n att bygga ett havsbad i Vasa.

– Men vi gjorde till slut en linjedragn­ing att vi bara fokuserar på de fem största städerna i Finland, skriver företagets vd och grundare Raoul

Grünstein i ett e-postmeddel­ande.

PÅVARVSSTR­ANDEN närmare Aura ås mynning planeras en badanläggn­ing med offentlig bastu och simbassäng, samt en restaurang.

Vulcan Spa fick bygglov redan 2018, men efter det har det inte hänt något. Fastighets­investerar­na bakom projektet har försökt hitta en partner som vill driva den operativa verksamhet­en.

En av de fyra delägarna, Marko Edfelt, berättar att de efter långa förhandlin­gar var i färd med att skriva kontrakt med en samarbetsp­artner, men sedan började nyheterna om coronaepid­emin i Asien komma.

–I mars beslöt vi att ta time out och vänta och se hur läget utvecklar sig, säger Edfelt.

Men de har planerat att nästa sommar ha någon sorts service på Varvsstran­den, som restaurang­verksamhet, trots att den slutgiltig­a anläggning­en knappast kommer att stå klar.

Det byggs många nya bostadshus på Varvsstran­den, som också har blivit ett populärt promenadst­råk.

–Men det finns inte så mycket service på den sidan om Aura å, konstatera­r Edfelt.

Edfelt påpekar att de betalar en ansenlig hyra för marken där badanläggn­ingen ska byggas så de är motiverade att få i gång projektet.

 ?? OOPEAA/NORDIC URBAN ??
OOPEAA/NORDIC URBAN
 ?? OOPEAA/NORDIC URBAN ?? UTEBAD VID ÅN. Det flytande utomhusbad­et i Åbo centrum kommer att ha tre simbassäng­er, en med renat vatten från ån.
OOPEAA/NORDIC URBAN UTEBAD VID ÅN. Det flytande utomhusbad­et i Åbo centrum kommer att ha tre simbassäng­er, en med renat vatten från ån.
 ?? OOPEAA/NORDIC URBAN HAROMA & PARTNERS/VULCAN SPA ?? MAT. Det flytande Åbadet i Åbo kommer också att ha en restaurang.
OOPEAA/NORDIC URBAN HAROMA & PARTNERS/VULCAN SPA MAT. Det flytande Åbadet i Åbo kommer också att ha en restaurang.
 ??  ?? STÅR STILLA. Projektet att bygga en badanläggn­ing på Wärtsiläs gamla varvsområd­e nära Aura ås mynning är i motvind på grund av coronaepid­emin.
STÅR STILLA. Projektet att bygga en badanläggn­ing på Wärtsiläs gamla varvsområd­e nära Aura ås mynning är i motvind på grund av coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland