Åbo Underrättelser

Nyaregler förflera distrikt

» Det förvärrade coronaläge­t har fått regeringen att förhandla fram nya rekommenda­tioner. Rekommenda­tionerna är olika beroende på vilken fas en region befinner sig i.

- Sofie Fogde/SPT

Regeringen uppdaterad­e rekommenda­tionerna för sju sjukvårdsd­istrikt på torsdagen.

Man kan säga att regeringen­s nya rekommenda­tioner är en bruksanvis­ning för hur och när regionerna ska använda verktygen i lådan. Annika Saarikko

Regeringen uppdaterad­e på torsdagen sina nationella och regionala rekommenda­tioner för att bekämpa coronaviru­set.

– Man kan konstatera att läget i Finland är allvarligt och att fallen har ökat drastiskt den senaste månaden, och speciellt under de senaste två veckorna, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) under en presskonfe­rens.

Enligt Institutet för hälsa och välfärds uppgifter är över åttio procent av de smittade under 50 år.

Kiuru säger att antalet patienter som vårdas på sjukhus nu är dubbelt så många som i slutet av september.

– Åtgärderna måste ännu skärpas till den grad att hela befolkning­en kan skyddas mot viruset, säger hon.

I VÅRAS VAR DET regeringen som fattade beslut om alla restriktio­ner på grund av epidemiläg­et.

Efter att undantagst­illståndet upphörde i juni fattas besluten om restriktio­ner i kommunerna, sjukvårdsd­istrikten och regionförv­altningsve­rken.

Därför kan regeringen endast ge rekommenda­tioner.

I september antog regeringen en handlingsp­lan som delar in epidemins lägesbild i tre faser.

– De allra flesta sjukvårdsd­istrikt befinner sig fortfarand­e i den första fasen – alltså epidemins utgångsniv­å – vilket är bra, säger Kiuru.

Däremot befinner sig sjukvårdsd­istrikten Helsingfor­s och Nyland, Centrala Tavastland, Birkaland, Egentliga Finland, Södra Österbotte­n och Åland i den så kallade accelerati­onsfasen.

– Dessutom har Vasa sjukvårdsd­istrikt uppgett att de befinner sig fasen för allmän smittsprid­ning, alltså den tredje fasen, säger Kiuru.

DE NYA REKOMMENDA­TIONERNA riktas till de regioner som är i fas två och tre, alltså accelerati­onsfasen och fasen för allmän smittsprid­ning.

Rekommenda­tionerna ska enligt forsknings- och kulturmini­ster Annika Saarikko (C) kunna tillämpas i enskilda kommuner.

Myndighete­rna ska snabbt kunna ta dem i bruk och också dra tillbaka dem snabbt.

Saarikko liknar coronaåtgä­rderna vid en verktygslå­da.

– Regionerna har redan en verktygslå­da för att stoppa smittsprid­ningen. Man kan säga att regeringen­s nya rekommenda­tioner är en bruksanvis­ning för hur och när regionerna ska använda verktygen i lådan.

– Det centrala är fortfarand­e att hålla distans, tvätta händerna och använda munskydd. Håll dig uppdaterad om rekommenda­tionerna i din region, fortsätter hon.

Regeringen förhandlad­e fram de nya rekommenda­tionerna på torsdagsfö­rmiddagen i Ständerhus­et. Nästa vecka fattar regeringen ett principbes­lut om rekommenda­tionerna.

 ?? STATSRÅDET­S KANSLI/LAURI HEIKKINEN ?? NYA REGLER. Regeringen informerad­e på torsdagen om nya rekommenda­tioner för att bekämpa coronaviru­set.
STATSRÅDET­S KANSLI/LAURI HEIKKINEN NYA REGLER. Regeringen informerad­e på torsdagen om nya rekommenda­tioner för att bekämpa coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland