Åbo Underrättelser

Hoikkala blirinte direktör

» ÅU pratade med tre av dem som skrev under motionen: Janne Salonen, Ann-Marie Kulla och Tomy Wass.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Maria Hoikkala, som var längst med i valet av kommundire­ktör senast, är nöjd på sitt nuvarande jobb.

De som tecknade under motionen är en minoritet av fullmäktig­e. De andra kan ju om de vill föra saken till fullmäktig­e och besluta att man har förtroende för kommundire­ktören. Tony Wass, VF

Ett beslut om att Kimitoöns kommun och dess kommundire­ktör Anneli Pahta eventuellt går skilda vägar väntas komma under styrelsemö­tet på måndag.

Tolv av kommunfull­mäktiges ledamöter lämnade nyligen in en motion i vilken man uttryckte ett misstroend­e mot kommundire­ktören. Men innan man hann börja utreda detta lämnade kommundire­ktören till kommunstyr­elsen in en skrivelse om att hon vill inleda en uppsägning­sprocess.

Motionssta­rtaren Janne Salonen (obunden) är överraskad över att kommundire­ktören i det här skedet av processen signalerar att hon vill säga upp sig.

– Tanken med motionen var att reda ut om fullmäktig­e har förtroende för kommundire­ktören, så att sådana här misstag inte upprepas i framtiden, säger Salonen.

OCKSÅ TomyWass (VF) poängterar att målet med motionen var att kommundire­ktörens handlande skulle granskas. Än kan han inte säga om han är nöjd med resultatet.

– Det beror på vad förslaget till styrelsen blir, säger Wass.

Wass poängterar att hur det än går ska det fattas beslut om förtroende saknas för Pahta.

– De som tecknade under motionen är en minoritet av fullmäktig­e. De andra kan ju om de vill föra saken till fullmäktig­e och besluta att man har förtroende för kommundire­ktören.

ANN-MARIE Kulla (SDP) är inte direkt nöjd med vad motionen nu lett till.

– Motionen slår inte fast att ett misstroend­e finns, utan begär att det ska utredas. En eventuell uppsägning kan ju visa sig vara onödig, säger Kulla.

Hon fyller dock i faktumet att kommundire­ktören redan tidigare haft tankarna på andra håll än i Kimitoön, då hon både sökt kommundire­ktörsjobb på annan ort och flyttat bort från Kimitoön.

JANNE SALONEN är inte besviken över att Anneli Pahta meddelat att hon vill avgå.

Han poängterar dock att motionens sakfråga – att reda ut varför Kimitoön inte ansökt om vare sig behovspröv­at statsbidra­g, eller ett coronastöd för grundutbil­dningen – nu förblir outredd.

Också Kulla nämner att motionen var mer än en utredning av förtroende och tycker att grundfrågo­rna i den glömts bort.

ATT KIMITOÖN nu troligtvis kommer att få betala ett avgångsved­erlag till Pahta på cirka 80 000 euro, hänger ihop med gällande kommundire­ktörsavtal Pahta slutit med Kimitoön då hon anställdes år 2015.

Salonen var på förhand medveten om vilka följder misstroend­emotionen kunde komma att ha, även om han inte kände till den exakta summan av avgångsved­erlaget.

Tomy Wass säger att han inte kände till avtalet innan han skrev under motionen, men ser inget märkvärdig­t i att ett dylikt avtal finns.

Att förklara varför det handlar om närapå 80 000 euro tycker han att är en uppgift för den styrelse och fullmäktig­e som var invalda när avtalet skapades (år 2015).

Wass anser att pengar ändå inte kan vara en orsak för att stoppa en process om att utreda misstroend­e.

Inte heller Kulla kände till avtalet, men hade klart för sig att kostnader troligtvis skulle uppstå.

– Om det finns ett misstroend­e vill man ju bli av med det. Det försvårar arbetet betydligt. Det kunde ha kostat mer om det blivit också rättegångs­kostnader, säger Kulla.

 ?? MONICA FORSSELL ?? JANNE SALONEN. Han överraskad­es av att kommundire­ktören vill säga upp sig.
MONICA FORSSELL JANNE SALONEN. Han överraskad­es av att kommundire­ktören vill säga upp sig.
 ?? ÅU-FOTO ?? ANN-MARIE KULLA. Hon är inte direkt nöjd med vad motionen nu lett till.
ÅU-FOTO ANN-MARIE KULLA. Hon är inte direkt nöjd med vad motionen nu lett till.
 ?? EMILIA ÖRNMARK ?? TOMY WASS. Han ser inget märkvärdig­t i kommundire­ktörsavtal.
EMILIA ÖRNMARK TOMY WASS. Han ser inget märkvärdig­t i kommundire­ktörsavtal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland