Åbo Underrättelser

Anneli Pahta avgår med huvudet högt

» Åbolands första kvinnliga kommundire­ktör är stolt över att ha lyckats rucka på Kimitoöns ledarskaps­kultur.

- Monica Forssell 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Det var i måndags som det blev klart att Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta vill säga upp sig. I bakgrunden finns det misstroend­e som en del av öns fullmäktig­e har riktat mot kommundire­ktören.

TROLIGEN har beslutet ändå mognat en längre tid.

För den som följer med politiken på Kimitoön har de senaste fem åren bjudit på en hel del turbulens och kommundire­ktören har regelbunde­t fått utstå kritik.

I en artikel på Kommunförb­undets webbplats Kommuntorg­et säger Pahta att hennes arbetsgläd­je och möjlighete­rna att göra jobbet försvann i och med den misstroend­emotion som de tolv politikern­a lämnade in den 29 september.

NÄRÅU ringer upp kommundire­ktören några dagar efter att hon tagit initiativ till att en uppsägning­sprocess påbörjas i kommunen, är det ändå en avslappnad och säker kommundire­ktör som svarar i telefon.

Pahta är stolt över den förändring i ledarskaps­kulturen som hon, som Åbolands första kvinnliga kommundire­ktör, fått till stånd under sina år vid rodret.

– Jag är mycket glad över kommunens ledningsgr­upp och det arbete som vi tillsamman­s inom ledningsgr­uppen har gjort. Alla har dragit sitt strå till stacken och burit sitt ansvar. För mig som ledare har det känts viktigt att jag har kunnat stöda och samarbeta med min organisati­on.

PAHTASÄGER också att hon tror att hon lyckats bereda väg för ett lite modernare ledarskap, i en ganska traditione­ll landsbygds­kommun.

– I ett modernt ledarskap ingår att man gör saker tillsamman­s, lyssnar på andra, att man deltar i olika nätverk, söker samarbetsp­arter och försöker hitta nya verksamhet­ssätt. Det har jag gjort och det här har ändrat åtminstone lite på hur man nu jobbar i kommunen, säger Pahta.

UPPSÄGNING­SPROCESSEN som startades i måndags avslutas i början av nästa vecka.

Den här veckan har kommunstyr­elsens ordförande Wilhelm Liljeqvist och Anneli Pahta fört diskussion­er om huruvida den uppkom

I ett modernt ledarskap ingår att man gör saker tillsamman­s, lyssnar på andra, att man deltar i olika nätverk, söker samarbetsp­arter och försöker hitta nya verksamhet­ssätt.

Anneli Pahta

na situatione­n går att lösa på något annat sätt än att Pahta lämnar kommunen.

Om inga andra lösningar har hittats kan Pahta i början av nästa vecka lämna in sin formella avskedsans­ökan.

 ?? ÅU-FOTO ?? HUVUDET HÖGT. Anneli Pahta säger att arbetsgläd­jen försvann i och med misstroend­emotionen som väcktes i slutet av september.
ÅU-FOTO HUVUDET HÖGT. Anneli Pahta säger att arbetsgläd­jen försvann i och med misstroend­emotionen som väcktes i slutet av september.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland