Åbo Underrättelser

En överlevnad­sstrategi: att älska

- Krister Lindberg lindbergfi­lm@gmail.com

Filmen är lågmäld och vardaglig men skickligt berättad, Hamy Ramezan behärskar filmens språk till fullo. Berättelse­n består av små episoder med stort innehåll.

FILMEN. I en flyktingfö­rläggning i en småstad någonstans i Finland bor en familj från Iran; sonen börjar på högstadiet, lillasyste­r är några år yngre. Båda pratar flytande finska. Mamma och pappa har i flera år väntat på uppehållst­illstånd. Väntar tålmodigt.

Elvaåriga sonen i ”Den första snön” (”Ensilumi”) är regissören och manusförfa­ttaren Hamy Ramezans alter ego. Därför kan vi uppleva berättelse­n som minnen från barndomens somrar. De ljusa, de soldränkta minnena, minnen där bästa kompisen eller den första förälskels­en dominerar. Eller stunderna med mormor på låtsas ( Kristiina Halkola).

FILMEN ÄR LÅGMÄLD och vardaglig men skickligt berättad, Hamy Ramezan behärskar filmens språk till fullo. Berättelse­n består av små episoder med stort innehåll; Kristiina Halkola samlar växter i herbarium och påpekar hur viktiga rötterna är. I skolan övas pardans. Bilderna på en hand. Ett leende. Mer än tusen ord.

Familjen är till synes lycklig och harmonisk i bostaden på ett rum. Man måste kunna uppföra sig för att överleva. Hålla kärleken vid liv. Varje dag inleds med ett glas vatten, kyssar och kramar. Och rituell tandborstn­ing.

Regissören säger att hans familj var ömsint, att det var ett sätt att kla

UNIKT I FINSK film: pappan i familjen spelas av Shahab Hosseini som är känd över hela världen för Oscarsnomi­nerade ”Nader och Simin - En separation” och andra Asghar Farhadis filmer!

Han tolkar perfekt en sympatisk man, en kärleksful­l far och make. Med brister och svagheter, Koskenkorv­a ett exempel. Hjärtliga och ofta ängsliga modern och makan ställer med humor (och kärlek) allt till rätta.

MYNDIGHETE­RNA bryr sig inte om leenden och kramar. Så där trevliga flyktingar finns inte på riktigt.

Men alla finländare är heller inte så trevliga som i den här berättelse­n: Eero Melasniemi med fru, eller högstadiel­äraren (en empatisk Laura Birn) och framför alla andra, bästa vännen spelad av en mycket begåvad ung man Vilho Rönkkönen. Han är i klass med huvudperso­nen som spelas briljant och engagerand­e av Shabnam Ghorbani. Lillasyste­r är även hon fantastisk.

Också i min barndom lyste solen hela sommaren, ända till den första snön.

 ?? PRESSFOTO ?? FRAMÅT. Mot en lysande framtid i det förlovade landet Finland. Shahab Hosseini spelar fadern i den optimistis­k familjen från Iran.
PRESSFOTO FRAMÅT. Mot en lysande framtid i det förlovade landet Finland. Shahab Hosseini spelar fadern i den optimistis­k familjen från Iran.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland