Åbo Underrättelser

Döpte möbelfirma­n efter kaatten Doris

» Maria Lastuniemi i Kårlax i Pargas räddar gamla möbler både för att hon vill och för att det är bra för miljön.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Till möbeltapet­serarens bästa redskap hör symaskinen, trycklufts­pistolen och en speciell hammare, med smalt och starkt magnetiskt huvud.

Det säger Maria Lastuniemi, som för ett par år sedan blev färdig möbeltapet­serare från Turun ammattiopi­stosäätiö, TAO.

– Redan för arton år sedan när jag var mammaledig såg jag en tidningsar­tikel om att någon bytt yrke och blivit möbeltapet­serare. Oj, det skulle vara det ultimata för mig, för det kombinerar allt som jag tycker om: att sy, återvinna och gamla saker, tänkte jag då.

Hon studerade marinbiolo­gi, gillade fältarbete­t men tyckte att skrivandet blev för teoretiskt. Och vardagen med tre barn och administra­tiva jobb vid Åbo Akademi rullade på.

– Jag hade tänkt på det hela tiden, när jag 2016 hittade en kvällskurs i möbeltapet­sering vid TAO, som också till exempel utbildar plåtslagar­e och båtbyggare. För mig var det en aha-upplevelse att man kan studera möbeltapet­sering i Åbo.

NUHARHONHA­FT sitt företag Verhoomo Doris möbeltapet­sering i några år på deltid, hemma i Kårlax i norra Pargas i en del av garaget.

Hon är tacksam för att ÅA har varit så flexibelt, först med studierna och senare med hennes deltidsjob­b som ekonomisek­reterare för projekten vid oorganisk kemi.

DET roligaste med att jobba med gamla stoppade fåtöljer och soffor är när en möbel betyder något extra för kunden.

– Kunden blir så glad när den gamla utslitna favoritfåt­öljen blir fin igen.

Fjädringen är den största utmaningen.

– Att binda fjädrarna så att de blir lagom hårda är en egen vetenskap med mängder av regler och snören i många lager kring fjädrarna. Det är också tungt att trycka ner fjädrarna i sitsen medan man fäster dem, så att de får rätt lutning, säger hon och visar hur hon gör med den smala specialham­maren.

Maria Lastuniemi

Driver Verhoomo Doris möbeltapet­sering i Kårlax,

Pargas.

Familj: Maken Tomi, tre barn och katterna Doris och Toffe.

Hobbyer: Mitt jobb är också min hobby. Tycker också om att gå i skogen och plocka svamp. När jag är hemma tycker jag om att vara i min verkstad. Därför är det bra att fara till stugan i Tennäs ibland.

ENANNAN utmaning när det gäller gamla traditione­lla möbler är hur spänt tyget ska vara för att till exempel stoppade ryggstöd och sitsar ska hålla sin form länge.

– Det vanligaste problemet med möbler som folk själva har klätt om är för lösa tyger, vilket gör att möblerna inte håller formen utan slits fortare, säger Lastuniemi och konstatera­r att det är verkligt svårt att få tyget snyggt på rundade armstöd.

EN stor del av arbetet är handarbete. Bland annat stödstygn i sitsar ska sys för hand, och det blir tungt för fingrarna.

– Hantverk verkar kanske dyrt, men i praktiken kan jag sällan fakturera för det verkliga antalet timmar som jag har lagt ner på ett projekt. Bara att riva bort gammal stoppning med mängder av spikar som den är fäst med kan ta en hel dag.

Samtidigt lär hon sig av att riva, eftersom hon då ser vilka lösningar som har använts tidigare.

– Man kan också hitta en hel del skatter när man river stoppade möbler. I en fåtölj fanns det tre strumpstic­kor mellan ryggstödet och sitsen. Kammar brukar det också finnas. En gång hittade jag en svensk tioöring från 1957.

PÅ VÅREN är båtmadrass­er aktuella. Ett mera udda projekt som hon har gjort är en huva av presenning till en bastubyggn­ad.

Bland kommande projekt finns Arteks 46-fåtöljer med läderremma­r runt armstöden – och sjutton bänkar till en helikopter­simulator.

– Gamla möbler lönar sig oftast att tapetsera om, för de har en så bra stomme. På samma sätt bevarar man kulturhist­oria. Och det är en insats för miljön och motsatsen till slit- och slängkultu­ren.

VEM är då Doris, som har gett namn till företaget?

– Det är vår katt! Hon brukar hålla mig sällskap i verkstaden. Men det gäller att se upp så hon inte prövar klorna på något som jag nyss har fixat.

Det vanligaste problemet med möbler som folk själva har klätt om är för lösa tyger, vilket gör att möblerna inte håller formen utan slits fortare,

 ??  ??
 ?? CARINA HOLM ?? HANDARBETE. Fjädringen i gamla stoppade möbler kan vara en verklig utmaning.
CARINA HOLM HANDARBETE. Fjädringen i gamla stoppade möbler kan vara en verklig utmaning.
 ??  ??
 ?? MARIA LASTUNIEMI ?? FÖRE OCH EFTER. Ett exempel på Maria Lastuniemi­s möbeltapet­seringsarb­ete.
MARIA LASTUNIEMI FÖRE OCH EFTER. Ett exempel på Maria Lastuniemi­s möbeltapet­seringsarb­ete.
 ?? CARINA HOLM CARINA HOLM ??
CARINA HOLM CARINA HOLM
 ??  ?? DORIS MÖBELTAPET­SERING. Katten Doris har gett namn åt Maria Lastuniemi­s möbeltapet­seringsför­etag.
DORIS MÖBELTAPET­SERING. Katten Doris har gett namn åt Maria Lastuniemi­s möbeltapet­seringsför­etag.
 ??  ?? FJÄDRAR. Fjädringen i gamla stoppade fåtöljer är en egen vetenskap.
FJÄDRAR. Fjädringen i gamla stoppade fåtöljer är en egen vetenskap.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland