Åbo Underrättelser

Vasa satsar också på cykelvägar

» I Vasa bor fyra av fem på cykelavstå­nd från centrum. Trots det väljer många bilen. Nu satsar staden på nya cykelvägar.

- Vilhelmina Öhman, SPT

Av Vasaborna bor 81 procent på cykelavstå­nd, det vill säga mindre än fem kilometers avstånd, från centrum. Trots det är det många som väljer bilen på morgonen.

– I centrum är det svårt att cykla lagligt och det är många som cyklar på trottoarer­na. Det är inte cyklistern­as fel, utan det finns inte tillräckli­gt med cykelvägar, säger Tomi Kaunismäki, trafikplan­erare vid Vasa stad.

Men nu verkar Vasa stad satsa på sina cykelvägar. Den nya cykel- och gångbron över Alskatväge­n öppnade i slutet av september, den nya cykelvägen på Vasklot väntas vara färdig i november och i början av oktober beslutade stadsstyre­lsen i Vasa stad att söka statsstöd för två nya cykelvägsp­rojekt.

Det ena är att lägga en cykelbana längs med Metviken, det andra en förlängnin­g av gågatan vid Hovrättses­planaden.

– För tillfället är cykelvägen vid Metviken sand och grus och inte i så bra skick. Men det kommer att bli en cykelbana av hög klass. När Hovrättses­planaden blir gågata får cyklister cykla där, men i fotgängarn­as takt, säger Kaunismäki.

VASA stad planerar är att förlänga gågatorna mot både järnvägsst­ationen och hovrätten. Delgeneral­planen godkändes sommaren 2019 och baserar sig på stadens energi- och klimatprog­ram. SPT skrev om Vasas gågator i september.

Vasa stad har tidigare sökt statsstöd för att anlägga nya cykelvägar. För två år sedan fick staden femtio procent i statsstöd för de enkelrikta­de cykelvägar­na på Kyrkoespla­naden.

Staden sökte även för cykelvägen på Vasklot, men fick avslag. Under slutet av 2021 är det tänkt att Wärtsilä ska flytta in i sina nya lokaler på Vasklot och cykelvägen är planerad med arbetstaga­rna och Vasklotbor­na i åtanke.

–De flesta av Wärtsiläs anställda i Vasa bor på cykelavstå­nd och en ny cykelväg kan motivera fler att cykla.

KAUNISMÄKI menar att det finns väldigt goda förutsättn­ingar att cykla i Vasa – avstånden är korta och marken är platt.

Staden ska inom en snar framtid göra en långsiktig plan för cykelnätve­rket i Vasa. Enligt Kaunismäki är det framför allt viktigt att det ska finnas raka cykelvägar som inte går jämledes med tung trafik.

–Det ska gå snabbt och inte finnas otydlighet­er om var cykelvägen slutar. Det ska vara behagligt att cykla. Det säger sig självt att när cykelförbi­ndelserna är goda så cyklar också fler.

 ?? VILHELMINA ÖHMAN, SPT ?? VASA. Här cykel- och gångbron över Alskatväge­n, Vasa.
VILHELMINA ÖHMAN, SPT VASA. Här cykel- och gångbron över Alskatväge­n, Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland