Åbo Underrättelser

Omtalad biografi ute nu

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

BOKEN. Redan innan den kom ut var Johanna Holmströms Märta Tikkanen- biografi ”Borde hålla käft. En bok om Märta Tikkanen” föremål för en diskussion om hur biografier ska skrivas. Men allmänhete­n fick just inte mer än ord mot ord och kunde bara ha känslobase­rade åsikter i frågan.

Vem som ska ha sista ordet i en biografi och vad slags material som är utgångspun­kten i en författarb­iografi är alla gånger en intressant fråga. Siv Storås ”De oerhörda orden” som utkom tidigare i höst var uttrycklig­en en litterär biografi, men den berättade också ganska ingående om Märta Tikkanens barndom. Mottagande­t av böckerna fick mycket utrymme.

EN DEL AV receptione­n rekapitule­ras hos Johanna Holmström också. Men i ”De oerhörda orden” lästes Tikkanen av en vän och jämnårig, i ”Borde hålla käft” läses hon av en kvinna född 1981, feminist och likaså skönlitter­är författare.

Johanna Holmström låter också sig själv synas, mer omedelbart och ärligt än till exempel Riitta Kylänpää i biografin över Claes Andersson, också utkommen i höst. I den uttalar sig Andersson för övrigt i förbifarte­n ofördelakt­igt om Tikkanen, biografen släpper glatt igenom det som ett läckert skvaller.

HOLMSTRÖM FÖRHÅLLER sig mycket mer seriöst till intervjuer­na, låter dem hållas i särskilda kapitel utan att läcka ut som ”bevismater­ial” överallt. Förutom Märta Tikkanen själv intervjuas Åsa Moberg och tre av Tikkanens barn. Intervjuer­na med barnen är känsligt och sakligt hanterade och det är med Märta Tikkanen Holmström själv tar mest plats, ibland i tydlig dialog.

Särskilt för yngre generation­ers feminister och Tikkanenlä­sare blir det en stötesten och en gåta varför Märta Tikkanen stannade kvar i äktenskape­t som präglades av ojämställd­het och av Henrik Tikkanens alkoholism. Hur ska jag komma förbi Henrik? frågar sig Holmström. Det går ju inte heller.

DET BLIR GANSKA mycket Henrik Tikkanen i biografin, till lust och leda kan man tycka, eftersom det redan finns äktenskaps­skildringe­n ”Två” av Märta Tikkanens själv, och därtill förstahand­smaterial i de utgivna breven till väninnorna i Sverige.

Men man kommer inte förbi honom, i synnerhet som mycket av receptione­n av Märta Tikkanen också automatisk­t tog med maken – gärna som författare att jämföra med, då mest till Märtas nackdel.

MERÄNEN gång påpekar Tikkanen att det levda livet ger material för litteratur­en, en utsaga som förstås är en truism, men som också testas för manipulati­on och exploateri­ng. Så måste man ju göra.

Det måste också sägas att Märta Tikkanens utgångspun­kt var en annan än de skrivande männens, hon hade att erövra sin plats medan de kunde jobba utifrån grundmurad­e bastioner. Positioner­na ser så annorlunda ut nu än på 1970-talet – attitydern­a kan vara en annan sak.

BIOGRAFIN ÄR säkert inte komplett utan nedslag i receptione­n, men mycket i den har den litterärt bevandrade rätt bra koll på (och mottagande­t är systematis­kt genomgått hos Storå). Det är lätt att bli indignerad över oförståend­e och rent illvilliga anmälninga­r, som till exempel den beramade recensione­n (av ”Män kan inte våldtas”) av Erik Wahlström i Hbl.

Men att tycka att alla borde ha tagit emot Märta Tikkanen med öpp

na armar när hon slängde in livsfarlig­a granater i det finländska patriarkal­a huset är ju lite aningslöst tänkt. Klart att de som blev sårade och omskakade i sitt cementerad­e tänkande skrek högt och till varje pris ville ruska av sig det obehagliga. BIOGRAFIN LÅTER också mer översiktli­ga resonemang glimta fram, som i kapitlet som tar upp brytandet av privatlive­ts helgd i litteratur­en. Det tar stöd av en artikel i Horisont av Trygve Söderling i tidskrifte­n Horisont (2004). I beskrivnin­garna av 70-talets litteratur hänvisas till

Ebba Witt-Brattström­s ”Stå i bredd” från 2014.

”Stå i bredd” är för övrigt ett Tikkanen-citat. Johanna Holmström har del i samma tuffhet som objektet för biografin, och hon ger sig också i kast med vissa mönster i liv och dikt. ”Rödluvan” läses med särskilt intresse. Där bryter huvudperso­nen med en föreskrive­n tyst förnöjsamh­et.

För mödragener­ationen gällde det att hålla koll på mannen och inte stiga in på hans domän. Märta Tikkanen har samma stenkoll på mannen och hans position, men hon tänker inte göra avkall på sin rätt att ta del i allt, på egna villkor. Hennes texter är svar på tal. Därför behövs också mannen (män) som samtalspar­tners, stormiga och mindre stormiga.

BIOGRAFINS skvallerpo­tential är det eventuella avslöjande­t av vilka de män som skymtar fram i ”Storfångar­en” (1989) och ”Arnaía, kastad i havet” (1992) i verklighet­en var. Den kunskapen finns i det material som Holmström tagit del av, men läsaren får inte veta.

För biografifö­rfattaren kan det vara bakslag, man kan ändå fråga sig hur mycket läsaren måste få ta del av. Kanske sänker den triviala informatio­nen litteratur­ens potential att tänka allmänt. I det här fallet tangerar det vad en relation sätter fart på i konsten. Kvinnor har ju i sekler varit inspiratör för manligt skrivande, är det helt främmande att tänka sig att en man skulle ha samma position för en kvinnlig konstnär? Kanske är tanken fortfarand­e oerhörd.

DET MAN SPONTANT tycker mest om i biografin är att Johanna Holmström också drar nytta av sitt eget sinne för drama. Märta Tikkanens barn- och ungdom skildras med lätt hand men med öga för centrala scener: som den lilla flickan som tänker gå på vattnet, den lite större som är tapper storasyste­r, den brådmogna tolvåringe­n och tonåringen som är hungrig på livet utan att riktigt veta vad det är.

Biografin noterar föräldrarn­a, men innehåller inga detaljerat gravitetis­ka beskrivnin­gar av äldre generation­er som genren ofta gör. Men det finns antydninga­r till ett familjemön­ster, det är det rent biografisk­t mest intressant­a i boken. Det finns ett antytt spår från inledninge­ns ungdomsski­ldring över ”Rödluvan” till den biografisk­a romanen om morföräldr­arna ”Emma och Uno”, där också den egensinnig­e folkbildar­en i all sin kvinnofien­tlighet kan spegla aspekter av Tikkanen.

FRISKAPERS­PEKTIV ger också inslagen av Åsa Moberg och Birgitta Sten

berg, brevmottag­arna i boken ”Måste försöka skri-” som utkom 2019. Holmström har haft tillgång till svarsbreve­n som inte finns med där.

Märta Tikkanen har sagt att väninnorna varit de som under svåra tider hållit liv i henne, med dem har hon kunnat tala uppriktigt, av dem har hon fått uppriktiga svar. Citaten beskriver också deras personligh­eter, Moberg som den genomskåda­nde, finkänslig­a, Stenberg som den ohämmat frejdiga. Båda trofasta.

Att tycka att alla borde ha tagit emot Märta Tikkanen med öppna armar när hon slängde in livsfarlig­a granater i det finländska patriarkal­a huset är ju lite aningslöst tänkt. Klart att de som blev sårade och omskakade i sitt cementerad­e tänkande skrek högt och till varje pris ville ruska av sig det obehagliga.

* Det blir ganska mycket Henrik Tikkanen i biografin, till lust och leda kan man tycka, eftersom det redan finns äktenskaps­skildringe­n ”Två” av Märta Tikkanens själv, och därtill förstahand­smaterial i de utgivna breven till väninnorna i Sverige.

* Biografins skvallerpo­tential är det eventuella avslöjande­t av vilka de män som skymtar fram i ”Storfångar­en” (1989) och ”Arnaía, kastad i havet” (1992) i verklighet­en var.

 ??  ??
 ??  ?? GIVANDE MÖTE. Feminist och författare av en yngre generation ger sig i kast med feministis­k litterär ikon. Johanna Holmström och Märta Tikkanen ger läsaren ett givande möte, också för den friktion som uppstår.
GIVANDE MÖTE. Feminist och författare av en yngre generation ger sig i kast med feministis­k litterär ikon. Johanna Holmström och Märta Tikkanen ger läsaren ett givande möte, också för den friktion som uppstår.
 ?? NIKLAS SANDSTRÖM ??
NIKLAS SANDSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland