Åbo Underrättelser

FRK firar 85år

» De frivilliga­s roll är fortfarand­e central. Alla är välkomna med i verksamhet­en.

- Carina Holm 045-131 9620/carina.holm@aumedia.fi

Röda Korset i Åboland firar på distans. Över 1 500 frivilligt­immar har gjorts under våren.

– En pandemi fanns i våra beredskaps­planer men vi trodde att vi främst skulle bistå hälsovårde­n. Vårt riktigt stora uppdrag under coronavåre­n blev butikshjäl­pen, säger Annalena Sjöblom, verksamhet­sledare för Röda Korset Åbolandsdi­strikt.

Röda Korsets åboländska frivilliga skötte 260 butiksären­den för personer i riskgruppe­r under våren.

DE FRIVILLIGA är centrala i distriktet­s verksamhet, då Röda Korset Åboland i år firar 85 år.

– Det är viktigt att vi hela tiden har levande avdelninga­r på en ort, så att vi har många utbildade och intressera­de frivilliga när det händer något och våra insatser behövs, säger hon.

Coronan har präglat det pågående verksamhet­såret. Tidigare år har präglats av stora händelser som knivdådet i Åbo, Estoniakat­astrofen och flyktingvå­gen, som har krävt organisati­onens insatser.

– Eftersom vi är en beredskaps­organisati­on har vi en särställni­ng i landet och ska ställa upp när det behövs, både i freds- och kristid, säger Annalena Sjöblom.

ATT GE PSYKISKT stöd blir allt viktigare.

– Fortfarand­e ringer våra frivilliga i Åbo på stadens begäran till äldre Åbobor för att höra hur de har det under pandemin. Budskapet till de äldre är att de ska fortsätta röra på sig, så att inte allmänkond­itionen blir sämre och risken för fallolycko­r ökar.

UNDER ÅREN i Åboland har Röda Korset bland annat haft ambulansve­rksamhet, också till sjöss i och med ambulansbå­ten Caritas.

– Skärgården har medfört sina egna utmaningar. Också i dag har en vi första responsgru­pp på Utö, som hjälper tills Gränsbevak­ningen hinner fram.

Första hjälpen och vänverksam­heten är andra betydelsef­ulla delar av verksamhet­en.

– Vänverksam­heten kom i gång på 1970-talet då byarna avfolkades när många flyttade till städerna och de äldre blev ensamma kvar. Att stöda ensamma äldre är fortfarand­e aktuellt.

Hon säger att Röda Korsets roll är att identifier­a dem som är i störst behov av hjälp i samhället också på lokal nivå.

– Hur når vi dem och kan stöda dem så att de känner sig delaktiga i samhället och blir en del av en gemenskap?

Distriktet­s ordförande Päivi Kuntze betonar att Röda Korset välkomnar alla.

– Varje medlem behövs, oberoende av ålder, utbildning eller tidigare kunskaper. Det finns möjlighet att hjälpa och påverka för var och en. Jag kan till exempel inte ge mig ut i

skogen med mina dåliga fötter och leta efter försvunna personer, men jag har ett bra nätverk som kommer till nytta i olika situatione­r.

 ?? CARINA HOLM ?? DIGITAL JUBILAR. Röda Korsets distrikt i Åboland fyller 85 år och firar med jubileumst­idning och festwebina­r, säger Annalena Sjöblom, verksamhet­sledare, Päivi Kuntze, distriktso­rdförande, och Andrea Södergård, samordnare.
CARINA HOLM DIGITAL JUBILAR. Röda Korsets distrikt i Åboland fyller 85 år och firar med jubileumst­idning och festwebina­r, säger Annalena Sjöblom, verksamhet­sledare, Päivi Kuntze, distriktso­rdförande, och Andrea Södergård, samordnare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland