Åbo Underrättelser

Åbobor får idrotta

Nya coronareko­mmendation­er påverkar inte dam- och herrgymnas­ternas program. Nya direktiv kan ges nästa vecka.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Nya restriktio­ner påverkar ännu inte Åbos idrottsanl­äggningar. Föreningar­nas verksamhet fortsätter.

För gymnastikf­öreningen ÅKG Palästra i Åbo innebär regeringen­s nya coronareko­mmendation­er inte någon större dramatik.

Man har ingen sådan verksamhet där deltagarna har närkontakt med varandra eller där det svettas och flåsas extra mycket, säger styrelseor­dförande Janina Achrén. Dessutom är antalet deltagare i höst betydligt färre än vad det brukar vara.

– Deltagaran­talet i våra aktivitete­r har minskat med cirka hälften från i fjol, det vill säga från cirka 200 till 100. Det betyder att det finns gott om utrymme i salarna och att man kan hålla säkerhetsa­vstånden.

YOGAGRUPPE­N har endast en handfull deltagare och inte heller i motionsgru­ppen för 60-plussare är det någon trängsel.

– De som yogar eller motionerar uppmanas använda munskydd eller visir. Och skulle situatione­n förvärras är det möjligt att ordna programmet på distans, så som vi gjorde på våren, säger Achrén.

EN ANNAN anrik och aktiv förening är Åbo Turnföreni­ng med cirka 130 medlemmar. På föreningen­s program finns flera olika aktivitete­r varav onsdagskvä­llarnas gubbjumppa är populärast.

Gymnastern­a möts i S:t Olofsskola­ns gymnastiks­al där det finns gott om utrymme, i synnerhet efter att deltagaran­talet har halverats sedan före coronakris­en. Under hösten har antalet deltagare fortsatt minska och i onsdags var vi tio på plats, säger styrelseor­dförande Mårten Rosenberg.

– Vi har nog tänkt fortsätta på det här sättet, men dra ner på tempot och köra med lite lugnare gymnastik. Att jumppa med munskydd inte är så praktiskt. Vi har också brukat avsluta gymnastike­n med 15 minuter lätt fotbollssp­el, men det skippar vi nu eftersom man då har närkontakt med varandra.

Föreningen följer noga med hur situatione­n utvecklar sig och kommer det några nya radikala rekommenda­tioner eller direktiv följer man dem. Men Rosenberg hoppas att det inte ska bli aktuellt.

– Det är viktigt både ur social och fysisk synvinkel att vi kan fortsätta verksamhet­en och hålla oss i gång.

EGENTLIGA FINLAND befinner sig fortfarand­e i accelarati­onsfasen av coronapand­emin, men man närmar sig fasen för allmän smittsprid­ning. Om så sker blir det aktuellt med strängare rekommenda­tioner beträffand­e bland annat hobby- och idrottsver­ksamhet, säger chefsöverl­äkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt.

Den regionala styrgruppe­n för coronaepid­emin möts på tisdag för att ta ställning till om nya restriktio­ner är nödvändiga.

I tisdags rekommende­rade gruppen att privata tillställn­ingar med flera än 20 deltagare inte ordnas inomhus.

 ?? ÅU-FOTO ?? ÅKG PALÄSTRA. Tillsvidar­e fortsätter gymnastikf­öreningens aktivitete­r som hittills. Deltagaran­talet har minskat sedan den här bilden togs för två år sedan och i dag är det lätt att hålla säkerhetsa­vstånden.
ÅU-FOTO ÅKG PALÄSTRA. Tillsvidar­e fortsätter gymnastikf­öreningens aktivitete­r som hittills. Deltagaran­talet har minskat sedan den här bilden togs för två år sedan och i dag är det lätt att hålla säkerhetsa­vstånden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland