Åbo Underrättelser

Utmanande tider för teatrar och biografer

» ÅST har inte ens hälften av sin normala publikmäng­d, men större publik på turnéerna. Åbo stadsteate­r uppger att årets publiksiff­ror väntas ligga kring 40 procent.

- Annina Suominen 050-411 3729 annina.suominen@aumedia.fi

Det positiva är att Åbo svenska teater inte har ställt in en enda föreställn­ing på hemmaplan i höst och att personalen arbetar som vanligt, ingen permittera­s i höst.

– Tyvärr kan vi ju bara ta in 130 till stora scenen, Studioscen­en tar mellan 30–40. För oss är det viktigast att vi kan fortsätta spela, men publiken är tyvärr under hälften än vad det brukar vara, säger teaterchef Jukka Aaltonen.

De turnéer som ordnas har däremot lockat en vanlig mängd publik.

– Vi har fått bra feedback i regionerna, folk har sagt att ”äntligen händer det något”. Regionteat­er tycks fungera, vi har varit i Bromarv, Ekenäs, Hangö och Pojo och nästa vecka är vi i Pargas och Mariehamn.

TEATRARNA ÄR också i tät kontakt med skolor och daghem.

– Daghemmen i regionen tar inte emot oss då de följer myndighete­rnas allmänna riktlinjer. Vi får besök av dem, men eftersom barnen inte får åka med kollektivt­rafik så har vi endast haft besök av de enheter som finns nära oss.

”Hundarnas historiepj­äs” kommer att spelas för skolklasse­r, och skolorna vill i det här skedet inte blandas ihop med varandra på grund av smittorisk­en.

– Kanske kan vi ta en liten skärgårdsk­lass på besök på balkongen, om den inte blandas ihop med de som sitter på parketten, säger Aaltonen.

MIKKO KOUKI, konstnärli­g ledare på Åbo stadsteate­r, säger att teatern tappat en stor del av sina besökare.

– Vi vet inte vad årets slutresult­at blir, men sämre än tidigare är det säkert. En uppskattni­ng är att vi har haft 70 000 besökare vid årets slut, vilket är kring 40 procent av den vanliga besökarmän­gden.

Precis som ÅST har stadsteate­rn fattat beslutet att fortsätta ge föreställn­ingar oavsett hur liten publikmäng­den är.

– Ibland har vi bytt dag eller klockslag för en föreställn­ing men vi fortsätter – med tydliga restriktio­ner, vi följer myndighete­rnas anvisninga­r. Det har löpt bra.

ETT ANNAT problem med coronapand­emin, som inte bara drabbar teatrar, är planeringe­n.

– Det är svårt att uppskatta vad man ska satsa på hösten 2021, säger Jukka Aaltonen.

– Vi har inte fattat några beslut ännu, men ett alternativ är att förlänga spelperiod­erna, det vill säga att vi fortsätter spela pjäser vi spelade under våren på hösten. Vi kommer nog också att sätta upp nya pjäser.

CORONAPAND­EMIN lockar upp olika sorters motsättnin­gar till ytan. En debatt som förs är huruvida det skulle vara orättvist att stänga kulturinst­itutioner som teatrar då det går att besöka dem relativt tryggt jämfört med andra ställen där folk rör sig närmare varandra.

– Jag har inte ännu hört om ett enda fall där någon smittats på en teater. Vi hoppas att beslutsfat­tarna kan se nyansskill­naderna mellan stora evenemang, restaurang­er, nattklubba­r, teatrar, med mera, säger Aaltonen.

– Det är lite ödsligt på teatrarna då det är färre gäster, men jag tror att folk känner sig trygga. Man får komma 30 minuter på förhand om man vill gå in i salongen i god tid innan föreställn­ingen börjar och man behöver inte lämna in jackan i garderoben. Personalen har mask eller visir och mask rekommende­ras i publiken.

MIKKO KOUKI säger att han tror att alla aktörer, såväl teatrar och restaurang­er och barer, anstränger sig till sitt yttersta nu.

– Men helt klart är det att teatrarna har ansträngt sig extra mycket för att göra det så säkert som möjligt för besökarna. Vi har fått mycket beröm av besökarna men också myndighete­rna har berömt oss.

Jag har inte ännu hört om ett enda fall där någon smittats på en teater.

Jukka Aaltonen, ÅST

Vi har fått mycket beröm av besökarna men också myndighete­rna har berömt oss. Mikko Kouki, stadsteate­rn

 ??  ??
 ?? ANNINA SUOMINEN ?? DIREKTIV. Förutom munskydd rekommende­rar teatrarna bland annat avstånd, vilket också syns inne i salongerna.
ANNINA SUOMINEN DIREKTIV. Förutom munskydd rekommende­rar teatrarna bland annat avstånd, vilket också syns inne i salongerna.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland