Åbo Underrättelser

Staden begränsar inte möjlighete­rna att simma ännu

» Inga beslut ännu om att stänga idrottsanl­äggningar i Åbo, men beredskap finns att agera snabbt om situatione­n så kräver.

- Kim Lund 040-587 3759/kim.lund@aumedia.fi

Inom Åbo stad har man ännu inte fattat några beslut på hur man ska reagera på regeringen­s nya coronareko­mmendation­er.

Regeringen rekommende­rade i går att man avbryter sådan gruppverks­amhet för vuxna där smittriske­n är hög.

ÅBOSTADS simhallar och motionsanl­äggningar fortsätter tillsvidar­e att hålla öppet som normalt, i alla fall tills det kommer några nya officiella direktiv från regionalfö­rvaltnings­verket , Åbo stads coronaarbe­tsgrupp eller fritidssek­torns ledningsgr­upp,säger Eeva Haapanen som är chef för stadens simanläggn­ingar.

– För tillfället har vi inga begränsnin­gar, men vi poängterar vikten av att hålla avstånd och vara noga med hygienen. Människorn­a har också ett eget ansvar att följa rekommenda­tionerna.

VID BEHOV kan man gå in för liknande begränsnin­gar som i våras, då till exempel basturna var stängda och antalet simmare i bassängern­a fick vara färre än normalt.

Huvudsaken är att det fortfarand­e går att hålla simhallarn­a öppna på något sätt, säger Haapanen.

– Det är supervikti­gt, i synnerhet för de äldres funktionsf­örmåga. För många är simning den enda motionsfor­m som passar dem.

OCKSÅ chefen för Åbos idrottsenh­et Esko Halonen är inne på samma linje. Åbobornas möjlighet till idrott och motion får inte kringskära­s om det inte är absolut nödvändigt.

– Det är väldigt viktigt att kunna hålla idrottsanl­äggningarn­a öppna. Hellre så att man inför begränsnin­gar än att de stängs helt och hållet, så som man gjorde i våras.

NU FÖLJER MAN med hur situatione­n utvecklas och om det finns skäl att till exempel sätta gränser på hur många som får vara inne i ett omklädning­srum samtidigt eller om man måste avbryta sådan gruppverks­amhet där deltagarna kommer i närkontakt med varandra.

– Vi har beredskap att reagera snabbt om det behövs, säger Halonen.

HAN SÄGER att de Åbobor som har anlitat eller besökt stadens idrottsanl­äggningar har skött sig exemplaris­kt och varit noga med att följa myndighete­rnas säkerhetsd­irektiv och rekommenda­tioner. Några coronafall har inte upptäckts i samband med motionsakt­iviteterna och ingen har heller exponerats för viruset, säger Halonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland