Åbo Underrättelser

Kommunförb­undets vd är orolig över inflammera­d kommunpoli­tik

- Emma Strömberg SPT

Minna Karhunen säger att konflikter­na i kommunerna har ökat. Särskilt i små kommuner kan situatione­n bli eldfängd och leda till att det blir mindre attraktivt att söka tjänsten som kommundire­ktör i dessa kommuner.

Kommunförb­undets vd Minna Karhunen säger att hon känner till 20 kommuner i Finland där det pågår någon slags processer kring misstroend­e mot kommundire­ktören. Det har skett en ökning under den senaste tiden och Karhunen är orolig över utveckling­en.

–I vissa fall har kommundire­ktören misskött sig och processern­a är berättigad­e, i andra fall har de förtroende­valda överreager­at och så finns det också klara mobbningsf­all, säger Karhunen.

Hon ringar in sociala medier som en orsak till att vi nu ser mera eldfängda konflikter i kommunerna. Enligt henne verkar dessa förtroende­problem lättare uppstå i mindre kommuner.

Karhunen vill inte desto mera kommentera ett enskilt fall som misstroend­emotionen mot Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta, men konstatera­r att man i alla fall kan se drag av mobbning i detta fall.

Pahta valde att självmant avgå i enlighet med direktörsa­vtalet efter att 12 förtroende­valda uttryckt sitt missnöje i en motion.

–Det är bra att det finns sådana här avtal. Det finns flera exempel där kommundire­ktören har avgått, men där man skött det elegant och diskret i enlighet med på förhand överrensko­mna avtal. Det är rätt sätt att sköta saken, inte på sociala medier eller i offentligh­eten.

Hur dessa frågor sköts påverkar också intresset för att söka poster inom kommunledn­ingen.

–När kommuner har ledigansla­git tjänster igen så har man kunnat se ett minskat antal sökande. Ingen tjänar på grälande, i synnerhet inte kommunerna, säger Karhunen.

Enligt henne förstår många förtroende­valda inte att de också är arbetsgiva­re och bör bete sig sakligt i den rollen.

Karhunen planerar att träffa partiernas partisekre­terare inför kommunalva­let för att ta upp frågan om politikern­as roll som arbetsgiva­re och vad det innebär för att få partierna att ta tag i problemet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland