Åbo Underrättelser

TS: Finnkinos ägare har slut på pengar

- Annina Suominen

Det amerikansk­a börsbolage­t AMC är i kris, skriver Turun Sanomat (15.10). AMC meddelade att deras kassa är slut i år eller senast i början av nästa år.

AMC äger den största biografked­jan i Europa, Odeon Cinemas Group, som Finnkino är en del av.

Finnkino är starka på marknaden i Finland, enligt TS får man 65 procent av alla biobesök.

HANNELE Wolf-Mannila, kommersiel­l chef på Finnkino, säger till ÅU att det finskregis­trerade företaget gjorde vinst innan coronapand­emin, och att hon tror att Finnkinos verksamhet kan fortsätta i ganska vanlig ordning. AMC:s situation kan hon inte kommentera.

Men Finnkino tappar sannolikt kring 40 procent av biobesökar­na i år. Man ger inte ut specifika siffror för Åbo, men enligt Wolf-Mannila är bortfallet ungefär på samma nivå där.

CORONAPAND­EMIN har också lett till att biografern­a visar mera inhemska filmer. Många internatio­nella filmer har fallit bort eller uteblivit helt på grund av pandemin, då filmproduk­tion runtom i världen stoppats.

Finnkino visar vanligtvis ungefär 200 premiärer om året. Man följer nu myndighete­rnas rekommenda­tioner, bland annat rekommende­ras användning av munskydd och det tas in hälften färre besökare i salongen.

 ?? ANJA KUUSISTO ?? SÄMRE TIDER OCKSÅ FÖR BION. Finnkino tappar sannolikt kring 40 procent av biobesökar­na i år.
ANJA KUUSISTO SÄMRE TIDER OCKSÅ FÖR BION. Finnkino tappar sannolikt kring 40 procent av biobesökar­na i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland