Åbo Underrättelser

Åbo handelskam­mare: att begränsa näringsfri­heten måste vara sista knepet mot viruset

» En stor del av företagen upplever att hotet att gå i konkurs ökat avsevärt under pandemin.

-

Rese- och samlingsbe­gräningar, resturangv­erksamhets­begränsnin­gar, och stängninge­n av skolor av daghem. Dessa åtgärder är de som orsakar mest skada för företagen, visar Centralhan­delskammar­ens enkät.

Åbo handelskam­mares turismutsk­otts medlemmar vill påminna att kulturhus, hotell och restaurang­er arbetar hårt för att det ska vara tryggt att utnyttja deras service.

Sunborn Sagas och Sunborn Caterings vd Riikka Arola upplever att turismbran­schen inte överlever flera restriktio­ner, och att regeringen borde välja alla andra sorts knep för att kuva virussprid­ningen innan man begränsar näringsfri­heten. Logomos vd Päivi Rytsä påpekar att arrangörer gör sitt yttersta för att skapa trygga omständigh­eter på sina evenemang.

– Kulturhus och evenemangs­arrangörer lägger mycket tid och resurser på att kunna erbjuda trygga tillställn­ingar. Det handlar om företags försök att hållas vid liv, och det får man inte riskera genom att vara arrogant, säger Rytsä.

Dessutom lyfter Rytsä upp att evenemang finns i många olika former, men i media behandlar man alla sorts evenemang som stora festivaler.

På handelskam­marens enkät svarade företagare att det som företagen nu behöver är lokala avtal och lägre förvärvsin­komstbeska­ttning. På enkäten svarade 25 procent av företagarn­a att risken för att gå i konkurs ökat avsevärt under coronapand­emin. Andelen är mindre än på våren, men sedan sommaren har siffran börjat öka en aning igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland