Åbo Underrättelser

Julgubbens hjälpreda hjälper i Pargas också i år

» Några frivilliga mammor håller i trådarna då julklappar till mindre bemedlade Pargasbarn samlas in från och med början av november.

- Carina Holm carina.holm@aumedia.fi

Omkring 400 paket delades ut via insamlinge­n Julgubbens hjälpreda i Pargas i fjol. Också i år behövs minst ungefär lika många julklappar till barn i mindre bemedlade familjer i Pargas.

– Vi tror att hjälpbehov­et kan vara ännu större i år eftersom många är permittera­de på grund av coronan. Samtidigt är det kanske färre som har möjlighet att hjälpa i år, av samma orsak, säger Erica Kraappa.

Hon är en av eldsjälarn­a bakom insamlinge­n, som några frivilliga mammor ordnar för tredje gången.

Tidigare sköttes julklappsi­nsamlingen av en grupp inom Röda Korset, men numera har de aktiva ingen förening bakom sig, utan gör det på egen hand med hjälp av andra.

INSAMLINGE­N följer ett välbekant mönster sedan många år tillbaka. Den som vill delta kan ta en eller flera lappar från biblioteke­t i Pargas. På lappen står ålder och kön på ett Pargasbarn, som man sedan köper en julklapp till.

Julklappen ska vara ny och vara värd minst 15 euro.

De färdigt inpackade julklappar­na returneras sedan till biblioteke­t och delas ut med hjälp av stadens familjeenh­et och församling­ens diakoni. Också skolornas kuratorer har en viktig roll.

– Den som har det ekonomiskt svårt kan också själv ta kontakt med oss och skicka e-post till julgubbens­apulainen@gmail.com. Det är en enda person som har tillgång till e-posten, så man behöver inte vara rädd för att ta kontakt.

SAMTIDIGT BETONAR julgubbens hjälpredor att man kan få hjälp med julklappar till de egna barnen, men inte till gudbarn, barnbarn eller grannens barn.

– Fota gärna lappen, så att uppgiftern­a kan skrivas på en annan lapp, om den försvinner. Lappen ska fästas på julklappen, så att vi vet att det verkligen är en femårig flicka som får paketet avsett för henne, säger Malin Helenius.

De säger att lego går hem i alla åldrar, och att små flickor gärna vill ha sådant som glittrar.

– Ungdomar uppskattar presentkor­t, både till lokala affärer och till webbutiker, säger de.

● Insamlinge­n pågår 9.11–5.12.2020. Den som behöver hjälp med julklappar till sina barn uppmanas mejla julgubbens­apulainen@gmail.com senast den 30 oktober.

 ?? CARINA HOLM ?? JULGUBBENS HJÄLPREDOR. Erica Kraappa sitter längst fram och bakom henne från höger finns Teemu, Siiri, Thyra, Melwin och Wilma. I bakre raden från vänster finns Saga, Vidar, Malin Helenius, Johanna Lindholm, Tanja Lehtonen, Ludwig och Kati Männikkö-Vuori längst till höger.
CARINA HOLM JULGUBBENS HJÄLPREDOR. Erica Kraappa sitter längst fram och bakom henne från höger finns Teemu, Siiri, Thyra, Melwin och Wilma. I bakre raden från vänster finns Saga, Vidar, Malin Helenius, Johanna Lindholm, Tanja Lehtonen, Ludwig och Kati Männikkö-Vuori längst till höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland