Åbo Underrättelser

Dagsatt bytadäck påbilen

» Den nya lagen som inte fastställe­r en bytesperio­d för däck kommer inte att förändra något, tror däckföreta­gare.

- Robin Sjöstrand 050 301 4856 robin.sjostrand@aumedia.fi

Det är måndag eftermidda­g på Rengas Turku och morgonrusc­hen har äntligen lugnat ner sig lite. Morgonnatt­ens snöfall satte fart på de som plötsligt insåg att de behövde vinterdäck.

– Just nu är det bara ett par bilar i verkstaden, men i övrigt har det i princip varit kö sedan vi öppnade, säger Marko Virta, försäljnin­gschef.

Men han är van – med snön kommer kunderna. Varje år. Vid samma tidpunkt.

– Det är nästan uteslutand­e tjugonånti­ngde oktober som snön kommer och varje år säger någon att det känns som att den kom ovanligt tidigt i år, säger han.

RESTEN AV VECKAN ser ut att bli mildare, även om tisdagnatt­en och -morgonen också medför minusgrade­r enligt väderleksr­apporten. Men det ser Virta som en möjlighet för kunderna att slippa köa.

– När det är varmare har vi ingen rusning, så för de som vill slippa vänta så är det ett utmärkt tillfälle att byta däck. För kylan kommer tillbaka oberoende.

Speciellt för de som inte använder bilen särskilt mycket lönar det sig att byta tidigt.

– Om man kör 7000 kilometer i månaden så förstår jag att man vill hålla sommardäck­en så länge som möjligt, eftersom det sparar bränslekos­tnader. Men kör man lite så är skillnaden så marginell att man lika gärna kan byta.

I JUNI TRÄDDE den nya lagen för vinterdäck i kraft, och den är formulerad så att det är föret som avgör om vinterdäck­en ska vara på. Det innebär att mellan november och mars måste alla bilar ha dubbdäck om föret kräver det, men det är också tilllåtet att ha vinterdäck utanför den tiden, om det är halt.

Virta tror inte att det här kommer att förändra förarnas beteende när det gäller däckbyte särskilt mycket.

– De som använder bilen på morgonen kommer att byta när det blir kallt på morgonen oberoende, och Finland är annars också ett såpass kallt land att vinterdäck kommer att vara aktuella.

NÄRDETGÄLL­ER vinterdäck så kan man välja mellan dubbdäck och friktionsd­äck – och det är en evig diskussion om vad som är bättre. Också i Åbo, trots att gatorna är mer snöfria här än i resten av landet.

– Visst är det smidigare med friktionsd­äck, men å andra sidan är dubbdäck bättre när det är isigt, säger Virta.

Därtill kan den medvetna räkna in att dubbdäck sliter på asfalten och det innebär både mer vägarbete i längden och mer småpartikl­ar i lufter när det är snö- och isfritt.

– Var och en måste avgöra vad som funkar bättre för just dem, det är en avvägnings­fråga, helt enkelt.

 ??  ??
 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? LADDAT UPP. På Rengas Turku är man förberedda på vintersäso­ngen och tog måndagsmor­gonens rusning med ro. Försäljnin­gschef Marko Virta säger att bästa tiden att byta däck är nu när det blir varmare igen.
ROBIN SJÖSTRAND LADDAT UPP. På Rengas Turku är man förberedda på vintersäso­ngen och tog måndagsmor­gonens rusning med ro. Försäljnin­gschef Marko Virta säger att bästa tiden att byta däck är nu när det blir varmare igen.
 ?? ROBIN SJÖSTRAND ?? UPPHISSAD. På eftermidda­gen hade morgonens rusning ebbat av, men fram tills dess hade Rengas Turku kö hela morgonen.
ROBIN SJÖSTRAND UPPHISSAD. På eftermidda­gen hade morgonens rusning ebbat av, men fram tills dess hade Rengas Turku kö hela morgonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland