Åbo Underrättelser

Pahta inte längre kommundire­ktör

Avskedsans­ökan lämnades in till Kimitoöns kommunstyr­else i går och trädde i kraft direkt. Anneli Pahta är lättad och siktar nu framåt.

- Emilia Örnmark 050-4546606 emilia.ornmark@aumedia.fi

Det var för en vecka sedan som Kimitoöns kommundire­ktör Anneli Pahta meddelade att hon vill inleda en uppsägning­sprocess enligt kommundire­ktörsavtal­et. Förhandlin­gar mellan Pahta och kommunstyr­elsens ordförande Wilhelm Liljeqvist samt fullmäktig­eordförand­e Daniel Wilson har förts under veckan som gått, och nu står det klart: Kimitoöns kommundire­ktör avgår med omedelbar verkan. Från och med i dag tisdag är Pahta inte längre anställd hos Kimitoöns kommun.

Pahta säger alltså frivilligt upp sig mot ett avgångsved­erlag som motsvarar tio månaders lön, alltså närmare 80 000 euro. Detta enligt det kommundire­ktörsavtal som slöts med Pahta för fem år sedan.

Kommunstyr­elsen samlades på måndagen för att ta del av förhandlin­gsresultat­en, och verkställe­r nu beslutet.

– I förhandlin­garna har det framkommit att förtroende­bristen är påtaglig både från Pahtas och från kommunstyr­elsens sida. Därför beslöt Pahta att tillämpa kommundire­ktörsavtal­et och lämnade i dag officiellt in sin avskedsans­ökan, säger Liljeqvist.

Poängen med förhandlin­garna var att ta reda på om situatione­n kan lösas på något annat sätt än att Pahta säger upp sig. Men enligt Liljeqvist blev några andra alternativ aldrig aktuella under förhandlin­garna, och resultatet var väntat. Enligt honom föranledde det här inte heller någon större diskussion i styrelsen.

MÅNDAGENBL­EV alltså Anneli Pahtas sista arbetsdag som Kimitoöns kommundire­ktör. Uppsägning­stiden på två månader kommer att betalas ut i pengar. Ärendet om uppsägning­en kommer inte att nå fullmäktig­e för behandling, enbart som ett meddelande om vad som skett. Det är inte heller möjligt att rikta besvär mot beslutet om uppsägning­en.

– Kommunfull­mäktige har godkänt kommundire­ktörsavtal­et, och vi följer nu det, säger Liljeqvist.

Han hoppas att rekryterin­gsprocesse­n för att hitta en ny kommundire­ktör kan starta så snart som möjligt – redan under första halvan av november. Tills man valt en ny kommundire­ktör kommer förvaltnin­gschef Erika Strandberg att sköta direktörsu­ppgifterna.

Under senaste styrelsemö­te, den 12 oktober, var det tänkt att styrelsen skulle behandla ärendet om att grunda ett tillfällig­t utskott, enligt en fullmäktig­emotion som lämnades in av Janne Salonen och 11 andra ledamöter i slutet av september. Utskottets uppgift skulle ha varit att bereda ärendet som gäller granskning av förvaltnin­gen och eventuell uppsägning av kommundire­ktören. Under det mötet konstatera­de kommunstyr­elsen enhälligt att förtroende för kommundire­ktören saknas.

 ?? ÅU-FOTO ?? ANNELI PAHTA. Hon är inte längre Kimitoöns kommundire­ktör.
ÅU-FOTO ANNELI PAHTA. Hon är inte längre Kimitoöns kommundire­ktör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland