Åbo Underrättelser

Åboska vända ekonomin

Höjda fastighets­skatter kan ge staden 4,5 miljoner. Fokus ligger ändå på minskade utgifter.

- Stefan Holmström 040-500 0873 stefan.holmstrom@aumedia.fi

Coronaepid­emin har gett Åbo stad en ekonomisk smäll vars följder märks ännu nästa år. Det sade stadsdirek­tör MinnaArve då hon presentera­de förslaget till stadens budget för 2021 och ekonomipla­n för 2022– 2024.

Nästa år beräknas ge ett underskott på cirka 22 miljoner, men målet är att stadens ekonomi ska vara i balans 2023.

– Under denna exceptione­lla tid måste vi klara av att ta snabba beslut som har bestående effekter, säger Arve.

En av de mest konkreta åtgärderna i budgetförs­laget är förslaget om en höjning av fastighets­skatterna. På detta vis skulle staden få in 4,5 miljoner euro mer per år.

HÖJNINGARN­A skulle egentligen ge mer än så men staden föreslås samtidigt slopa dagvattena­vgifterna, som lanserades för bara två år sedan. Det här motiveras med att fastighets­skatterna är ett smidigare sätt att få intäkter.

– Så här blir vi av med processkos­tnader. För dagvattena­vgifter måste vi skicka ut räkningar, fatta beslut för enskilda fastighete­r och behandla klagomål, säger Arve.

Det sätt som staden tog i bruk de omstridda dagvattena­vgifterna har kritiserat­s av bland annat Centralorg­anisatione­n för Åbos småhusföre­ningar.

Fastighets­skatterna i Åbo skulle också efter höjningarn­a fortsättni­ngsvis vara på en skälig nivå, då man jämför med andra kommuner, enligt Arve.

TYNGDPUNKT­EN i budgetförs­laget och ekonomipla­nen ligger ändå inte på ökade intäkter utan på minskade utgifter. Besparinga­r ska bland annat nås med det anpassning­sprogram som redan har startats.

– Vi arbetar med att försöka förstå vad det beror på att Åbo producerar dyrare tjänster dyrare än andra jämförbara städer, säger Arve.

I Åbo är det tänkt att besparinga­r ska nås med effektiver­ing och nya sätt att erbjuda tjänster.

– Målet är att det här inte ska synas i sämre service för invånare, tvärtom kan det ge en bättre tillgängli­ghet tack vare allt fler e-tjänster.

PÅ SIKT DRABBAS ändå också stadens tjänster om coronaepid­emins följder inte avtar, utan skatteintä­kterna fortsätter minska, medger Arve. Antalet långtidsar­betslösa har ökat, men de unga arbetslösa har blivit färre efter våren, säger Arve.

– Vi har kommit ned från den högsta toppen men läget är fortsättni­ngsvis oroväckand­e.

På listan över sparobjekt hittas också nedskärnin­gar i kollektivt­rafiken (2 miljoner), minskade köp av tjänster och varor (7 milj.) och minskade personalko­stnader (13 milj.). Avtalet om stadscykla­r ska också konkurrens­utsättas, med målet att stadens kostnader i framtiden ska vara maximalt 600000 euro/år.

Å andra sidan utgår budgeten också från betydande miljonintä­kter i ökad försäljnin­g av tomtmark.

DET GODA FÖR stadens ekonomi är att invånarant­alet fortsätter öka: Åboborna var 1342 fler i augusti än vid årsskiftet. Stadens mål är att stöda tillväxten med fortsatta investerin­gar i bland annat centrum, Vetenskaps­parken och spetsproje­ktet Smart & Wise Turku.

Staden listar också investerin­gar som följer av alla fuktskadad­e skoloch daghemsbyg­gnader. De akuta åtgärder som nu förutsätts beräknas kosta 3,4 miljoner euro, men den totala summan för skol- och daghemsrep­arationer uppgår till totalt 56 miljoner i ekonomipla­nen som sträcker sig till 2024.

● Stadsstyre­lsen behandlar budgeten den 26 oktober och den 9 november, stadsfullm­äktige fattar de slutliga besluten den 16 november.

 ??  ?? KLAR EFTER 4 VECKOR. Stadsstyre­lsen ska behandla budgeten vid två möten, varefter det är fullmäktig­e som tacklar ärendet den 16 november.
KLAR EFTER 4 VECKOR. Stadsstyre­lsen ska behandla budgeten vid två möten, varefter det är fullmäktig­e som tacklar ärendet den 16 november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland