Åbo Underrättelser

Måttlig ”landeboom”

Intresset för att flytta till landsbygde­n har ökat, men de konkreta besluten är få, enligt expert.

- Alexandra Granberg alexandra.granberg@aumedia.fi

Statsvetar­e Timo Aro är en ledande forskare inom områdes- och population­sutvecklin­g i Finland.

I ett blogginläg­g den här månaden tog han sig an den invecklade uppgiften att bena ut frågan på mångas läppar: Är landsbygds­boomen sanning eller myt?

Det korta, kanske otillfreds­ställande svaret är tvetydigt: ja och nej.

TALAR VI om pågående diskussion­er och intresset för landsbygde­n, speciellt under det senaste halvåret, kan vi tala om en boom, säger Aro.

– På en retorisk nivå kan man gott se att trenden lutar positivt mot landsbygde­n. Men gällande verkliga beslut och konkret handlande ser bilden väldigt annorlunda ut.

Sant är att intresset för landsbygde­n ökat.

Myt är att sifforna precis matchar intresset.

OM EN jämför nettoinfly­ttningen mellan kommuner för 2019 och 2020 (januari–augusti), verkar småorterna i Egentliga Finland sett en ökning.

Till exempel i Nådendal har 102 fler personer flyttat in än bort i år, jämfört med 59 i fjol, en ökning på cirka 70 procent. I Reso är skillnaden ännu större: från en negativ nettoinfly­ttning på 23 personer år 2019 till en positiv nettoinfly­ttning på 182 personer i år.

Att bara jämföra två år är ändå kortsynt, säger Aro.

Men fem år då? Sedan 2015 pekar siffrorna på att alltfler unga vuxna flyttat från större till mindre städer.

Men de allra flesta, två tredjedela­r, av de som flyttar i Finland flyttar ändå inom sin egen kommun.

Dessutom är både de absoluta och relativa siffrorna låga.

Bara 10 procent av flyttrörel­ser sker till landsbygds­orter. 90 procent sker fortfarand­e inom stadsområd­en och tätortskom­muner.

VARFÖR pratar vi då om ett fenomen?

Corona är ett svar.

Enligt Timo Aro har läget fått många att tänka om gällande sin näromgivni­ng. Utrymme, hälsa och säkerhet har åkt högt upp på listan av prioriteri­ngar.

Den andra orsaken har ett längre, samhällspo­litiskt tidsperspe­ktiv och kopplar egentligen tillbaka till finanskris­en 2008.

– Decentrali­sering har funnits under ytan i årtionden och har längs åren gått under olika benämninga­r. Men på 2010-talet har en ny utveckling skett.

Finanskris­en 2008 lämnade efter sig en ekonomisk osäkerhet som tvingade flera att tänka om, i stil med idag.

JU MINDRE kommun desto mer märks flyttrörel­ser.

Fler möjlighete­r till boende spelar också in speciellt i småorter, säger Aro, med Reso som exempel.

Jobb är den andra faktorn. – Sedan 2015 har hela landet, och i synnerhet Egentliga Finland, haft fler arbetsplat­ser att erbjuda. Det här är exempel på en positiv strukturfö­rändring där bättre ekonomi och fler jobb leder till att folk i högre grad vågar göra beslut om att flytta.

HÄR BLIR det relevant att prata om regionala skillnader.

I Egentliga Finland bor vi lite tätare och avstånden är lite kortare än i övriga delar av landet. Flyttrörel­ser som till exempel i östra Finland kan verka polarisera­nde, märks inte lika mycket här.

Timo Aro menar att vi visst kan tala om en liten ändring i flyttrörel­sen här, men begränsat.

– Vi pratar om väldigt små skalor.

FÖR DET mesta är pratet om en boom enligt Aro just det, prat.

– Diskussion­en har gett upphov till missuppfat­tningar som inte motsvarar verklighet­en.

Varför är det här dåligt?

– Folk utgår ofta från känsla när de fattar beslut. Om beslutet att flytta görs på basen av orealistis­ka förväntnin­gar om till exempel bostadsmar­knaden, kan det leda till att man blir fast med en bostad som är svår att få såld.

NÅGON radikal ändring i flyttrörel­sen har alltså inte skett. Men enligt Timo Aro är det positiva att den nedgående spiralen för landsbygds­orter nu åtminstone saktat ner lite.

Om det är övergående kan Aro inte helt svara på.

– Det verkar som att pandemin kommer stanna längre än vi trodde. De frågorna förblir därför säkert viktiga i framtiden. Det här betyder att boendemilj­öer måste anpassa sig till våra nya behov. Och det är en bra sak.

Aro tror också att små motströmma­r som den här har möjlighet att sätta igång något större.

– Mest kommer skillnaden märkas i småstäder.

 ?? ÅU-FOTO ?? EN MYT? Många har valt att flytta från större till mindre städer, men enligt experten Timo Aro är det naivt att kalla rörelsen en trend i det här skedet.
ÅU-FOTO EN MYT? Många har valt att flytta från större till mindre städer, men enligt experten Timo Aro är det naivt att kalla rörelsen en trend i det här skedet.
 ?? ÅU-FOTO ?? TIMO ARO. Konsult specialise­rad på flyttrörel­ser.
ÅU-FOTO TIMO ARO. Konsult specialise­rad på flyttrörel­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland