Åbo Underrättelser

Efter branden: Teknisk utredning har inletts

» Kåren i Åbo drabbades av en brand på lördagskvä­llen. Den tekniska utredninge­n startade på måndagen. Kåren är förtegen om brandens omfattning.

- Emma Strömberg SPT

En brand uppstod i Kåren i Åbo på lördagskvä­llen och hela byggnaden evakuerade­s. Henrik Wallen som studerar teologi vid Åbo Akademi är en av de 51 studerande som bor på Tavasthem, studentboe­ndet i Kårhuset.

Wallen var hemma när brandalarm­et gick klockan 20 på lördagskvä­llen.

–Jag trodde först att det bara var någon som bränt något i köket, vilket har hänt tidigare, säger Wallen.

Men han tog sig ändå snabbt ut till Tavastgata­n där ett tiotal andra studerande redan samlats. När allt fler brandbilar anlände förstod de att det var frågan om en ordentlig brand. Jokke Seppelin, som studerar ekonomi vid Åbo Akademi, kände däremot en konstig lukt i sitt rum redan innan brandalarm­et gick.

–Det var en bränd lukt som när en elapparat fått kortslutni­ng. Jag började först lukta på min egen elektronik, men såg sedan att det rykte från golvet, berättar Seppelin.

DEN TEKNISKA utredninge­n av brandorsak­en och skadornas omfattning inleddes på måndagen. Jourhavand­e brandmästa­re Petri Nenonen säger att branden troligtvis fått sin början i ett elskåp i restaurang­lokalen på första våningen.

–Det kan vara lite för tidigt att slå fast exakt var och hur branden fick sin början, men det finns ett elskåp på området där man har lokalisera­t startplats­en för branden, säger Nenonen.

Om branden började i elskåpet skulle det kunna förklara varför den spred sig inne i byggnadsko­nstruktion­en genom elledninga­rna. Räddningsv­erket tvingades riva upp en del väggar för att komma åt brandhärda­r inne i byggnadsko­nstruktion­en. Utredninge­n av brandens händelsefö­rlopp och hur en liknande brand kan förhindras i framtiden utreds ännu.

HAMBURGARR­ESTAURANGE­N Linna har nyligen öppnat i restaurang­lokalen på gatuplan. På andra våningen finns en studentres­taurang. Linna var öppen på lördagskvä­llen, men restaurang­gästerna och personalen hann utrymma lokalen innan räddningsv­erket var på plats. Branden verkar ha spridit sig uppåt genom de båda restaurang­köken till Kårkanslie­t på tredje våningen.

Seppelin berättar att han och några kompisar som bor på Tavasthem

gick upp på Vårdberget varifrån man ser baksidan av Kåren. Därifrån kunde de se att brandmänne­n borrade och sågade i väggarna på Kårkanslie­t. Seppelin bor själv på fjärde våningen ovanför kansliet.

Kårens festsal ligger på andra våningen lite vid sidan av andra våningens restaurang­kök. Men kårens vd Susanna Häyry vill inte säga något om skadornas omfattning eller vilka delar som brandskada­ts eller inte innan brandutred­ningen är klar.

BYGGNADEN FICK omfattande rökskador och vädringen fortsatte under söndagen. Boende på Tavasthem har fått beskedet att de inte kan återvända till sina lägenheter på åtminstone en vecka. Seppelin funderar på om det kommer att dröja längre för honom innan han kan flytta hem igen, med tanke på att hans lägen

het fått större skador än bara rökskador.

Boende fick göra ett kort besök på söndagseft­ermiddagen för att hämta de allra viktigaste ägodelarna.

–När jag öppnade dörren till mitt rum kom det en vägg av lukt emot och golvet hade blivit missfärgat, säger Seppelin.

SEPPELIN BERÄTTAR att han och andra boende i Tavasthem stod ute och väntade i ett par timmar innan de fick veta att de inte kommer tillbaka in under kvällen. Seppelin bor nu hos sin flickvän tillsamman­s med en kompis som också bor på Tavasthem. Wallen fick inkvarteri­ng hos en kompis, och bor där tillsvidar­e.

–Jag fick det bra ordnat för egen del, men hoppas förstås att det inte dröjer alltför länge innan vi kan återvända igen, säger Wallen.

Seppelin berättar att flera tagit in på hotell efter att de på söndagen tagit kontakt med sina försäkring­sbolag som står för boendekost­naderna i dylika situatione­r.

Åbos socialjour var inkallad på lördagskvä­llen för att ordna inkvarteri­ng för de som behövde. Släcknings- och efterarbet­et pågick ända till söndagsmor­gonen. Räddningsv­erket har uppgett att släcknings­arbetet var svårt eftersom Kåren är en gammal byggnad med en labyrintar­tad planlösnin­g. Ingen skadades i branden.

 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ??
EMMA STRÖMBERG/SPT
 ?? EMMA STRÖMBERG/SPT ?? FLYTTADE UT. Henrik Wallen och 50 andra studerande bor på Tavasthem som sitter ihop med Kåren. De fick komma och hämta de viktigaste ägodelarna på söndagen, men det är ännu oklart när de får återvända hem.
EMMA STRÖMBERG/SPT FLYTTADE UT. Henrik Wallen och 50 andra studerande bor på Tavasthem som sitter ihop med Kåren. De fick komma och hämta de viktigaste ägodelarna på söndagen, men det är ännu oklart när de får återvända hem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland