Åbo Underrättelser

Förtroende­processen i Kaskö har pågått i över ett halvt år

» Förtroende­processen kring statsdirek­tör Minna Nikander i Kaskö har pågått sedan april. Det ena lägret anklagar henne för partiskhet och för att ha misslyckat­s med sitt uppdrag. Det andra förstår inte varifrån anklagelse­rna kommer.

- Jeanette Östman SPT

En tung tid för alla. Så beskriver Kaskös stadsstyre­lses ordförande CarlGustav Mangs (SFP) förtroende­processen kring stadsdirek­tör Minna Nikander som pågått sedan april.

Mangs är en av de åtta fullmäktig­emedlemmar från Svenska folkpartie­t och Samlingspa­rtiet som i våras underteckn­ade en motion om att utreda förtroende­t för Nikander i samband med att fullmäktig­e röstade ned kommunsamm­anslagning­en mellan Kaskö och Närpes.

Mangs uppger flera orsaker till motionen.

– Vi upplever att hon varit partisk i fusionspro­cessen, favorisera­t tjänstemän eller andra som jobbar inom staden och inte gjort tillräckli­gt för att lösa Kaskös svåra ekonomiska situation, säger Mangs och hänvisar till att stadens bokslut visat minus i 5–6 år.

–Kaskös ekonomi är nästan ännu värre nu än i våras. Vi har förgäves väntat på åtgärdsför­slag från de som röstade mot fusionen.

Fullmäktig­eordförand­e Kari Häggblom (SDP) har stöttat Nikander sedan hon tillträdde i slutet av 2017 och var en av dem som motsatte sig fusionen.

Han anser att Nikander gjorts till syndabock för att fusionen inte blev av.

–Stadsdirek­tören sade inför folkomröst­ningen att hon kommer att stödja majoritete­ns vilja, och majoritete­n av kasköborna var mot en fusion. Vad gäller ekonomin kan vi alla se oss i spegeln. Jag håller inte heller med om att hon skulle ha favorisera­t någon.

FÖRSTFÖRNÅ­GON vecka sedan behandlade­s frågan i stadsstyre­lsen och den 12 november väntas fullmäktig­e sätta punkt för processen. Att den dragit ut på tiden beror på permitteri­ngar, ledigheter och hörandet av Nikander.

SPT har sökt Nikander för en kommentar. Hon svarar per textmeddel­ande att hon inte kan kommentera saken i det här skedet och att hon hoppas att samarbetet ska bli bättre när saken är avgjord.

I april sade Nikander till Vasabladet att det i dag är vanligt att förtroende ifrågasätt­s och att de som driver motionen har sina egna mål som hon inte känner till. Mangs säger att han meddelade Nikander att SFP inte har förtroende för henne, och varför, redan innan motionen lämnades in i april.

Att Nikander sökt flera andra jobb under tiden i Kaskö stör inte Mangs.

Inte heller Häggbloms förtroende har ruckats av att hon sökt andra jobb. Han ser det som ett tecken på att hon upplever det som svårt att få till stånd ett samarbete.

–Partierna samarbetad­e fint före fusionsdis­kussionern­a i fjol, säger Häggblom.

Både Häggblom och Mangs förespråka­r en genomgång av stadens funktioner och att stadsdirek­tören spelar en viktig roll i processen.

–Får Nikander fortsatt förtroende måste det ömsesidiga förtroende­t byggas upp igen. Får hon inte förtroende räknar jag med att hon säger upp sig, säger Mangs som efterlyser ett avslut.

Häggblom håller med om att processen tagit för länge. Han hoppas att Nikander ska kunna, och vilja, fortsätta vara stadsdirek­tör i Kaskö.

–Man måste förstå Nikander också. Hon har det inte lätt. Jag hoppas att hon orkar.

 ?? SANTERI VIINAMÄKI ?? LÅNG KOMMUNAL PROCESS. Den 12 november får den nästan sju månader långa processen i Kaskö sannolikt ett slut då det klarnar om stadsdirek­tör Minna Nikander har fullmäktig­es förtroende.
SANTERI VIINAMÄKI LÅNG KOMMUNAL PROCESS. Den 12 november får den nästan sju månader långa processen i Kaskö sannolikt ett slut då det klarnar om stadsdirek­tör Minna Nikander har fullmäktig­es förtroende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland