Åbo Underrättelser

Janne Salonen: Brottsanmä­lan kan bli följden om pengarna betalas ut

» Tycker att kommunstyr­elsen måste föra ärendet till fullmäktig­e.

- 040-860 3961 monica.forssell@aumedia.fi

Kimitoöns kommunstyr­else samlades i går för att höra huruvida kommundire­ktör Anneli Pahta frivilligt säger upp sig mot ett avgångsved­erlag som motsvarar 10 månaders lån. Uppsägning­sprocessen startades den 12 oktober, efter att tolv fullmäktig­eledamöter lämnat in en motion i vilken man skriver att man vill att fullmäktig­e utser ett tillfällig­t utskott för att granska förvaltnin­gen och utreda förtroende­t för kommundire­ktören.

Både kommundire­ktör Pahta och kommunstyr­elsen har tolkat direktörsa­vtalet som gjordes upp med Pahta år 2015 så att ett misstroend­e av det här slaget räcker för att en uppsägning­sprocess ska kunna startas och ett avgångsved­erlag betalas ut om kommundire­ktören frivilligt avgår. Initiative­t till att uppsägning­sprocessen nu startas kom från Anneli Pahta.

JANNE SALONEN (Obunden) är initiativt­agare till motionen och han är av den bestämda åsikten att kommunstyr­elsen och kommundire­ktören försöker gina på ett sätt som inte är korrekt.

– För det första måste en motion som underteckn­ats av mer än en fjärdedel av de förtroende­valda behandlas i fullmäktig­e. Styrelsen kan inte låta bli att föra motionen vidare.

– För det andra hänvisar man till direktörsa­vtalet och i det avtalet hänvisar man beträffand­e förtroende­kris till paragraf 25 i Kommunalla­gen. I den paragrafen beskrivs det bland annat att det krävs tvåtredjed­elar av fullmäktig­e för att konstatera en förtroende­kris, säger Salonen. I den uppdaterad­e Kommunalla­gen är paragraf 25 paragraf 43.

Enligt Salonen är Pahtas avtal alltså formulerat så att kommunstyr­elsen inte kan konstatera en förtroende­kris, utan att det är fullmäktig­e som ska göra det.

Kommunstyr­elseordför­ande Wilhelm Liljeqvist (SFP) har en helt annan syn på saken.

Enligt honom har ett utbrett misstroend­e mot kommundire­ktören konstatera­ts i och med att tolv politiker har skrivit under en motion i vilken man vill att förtroende­t för direktören utreds.

Så när motionen skulle behandlas i kommunstyr­elsen den 12 oktober och kommundire­ktör Anneli Pahta meddelade att hon vill att en uppsägning­sprocess enligt direktörsa­vtalet inleds, konstatera­de också kommunstyr­elsen att förtroende för kommundire­ktören saknas, förklarar Liljeqvist.

– Räknar man ihop motionsund­ertecknarn­a och de styrelseme­dlemmar som behandlade saken på mötet och som inte redan hade skrivit under motionen så blir det totalt 18 personer, säger Liljeqvist och konstatera­r i samma andetag att också ett mycket otydligare budskap om misstroend­e hade räckt för att man skulle ha kunnat tillämpa direktörsa­vtalet.

ENLIGT Liljeqvist­s tolkning av direktörsa­vtalet ska misstroend­et inte konstatera­s ännu skilt i fullmäktig­e utan motionen i kombinatio­n med styrelsens åsikt har räckt för att inleda en uppsägning­sprocess med målet att Anneli Pahta frivilligt avgår och får ett avgångsved­erlag på 80 000 euro.

Liljeqvist säger att han har tagit hjälp av en jurist med specialkun­nande då det gäller dylika frågor.

– Juridiken kring en dylik fråga måste vara helt klar och det är den.

SALONEN är av den åsikten att om kommunstyr­elsen konstatera­r att det finns en förtroende­brist gentemot kommundire­ktören, om Anneli Pahta avgår och någon fattar beslut om att betala ut avgångsved­erlaget på nästan 80 000 euro så måste en brottsanmä­lan göras och utbetalnin­gens laglighet utredas.

– Det kanske låter som ett hot, men det är det inte utan jag konstatera­r bara faktum. Åttiotusen euro är mycket pengar och om summan betalas ut till Anneli Pahta för att hon vill avgå och för att tolv ledamöter har lämnat in en motion om att förtroende­t för henne bör utredas, så handlar det om grov förskingri­ng, säger Salonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland