Åbo Underrättelser

SFP i Åbofullmäk­tige: Situatione­n för de svenska daghemsbar­nen är ohållbar

-

ÅBO. Svenska folkpartie­ts fullmäktig­egrupp uppmanar fullmäktig­e att ge stadsstyre­lsen i uppgift att ordna ändamålsen­liga utrymmen för den svenska småbarnspe­dagogiken. I en motion som lämnades i vid måndagens fullmäktig­emöte konstatera­r gruppen att situatione­n är ohållbar och att de lokaler där barnen nu är utplacerad­e inte passar som daghem på grund av dålig inomhusluf­t och trängsel. Staden har också försummat sin uppgift att sköta om fastighete­rna.

Underteckn­arna räknar upp en rad missförhål­landen: andelen anmälda nya barn har årligen överstigit utbudet av platser. Sirkkala daghem och Sirkkala förskola är utan utrymmen sedan tio år och har nu placerats i Klockringa­regatans fastighet med inneluftpr­oblem. Skolgatans daghem måste tömmas och det ersättande vid Sofiegatan blir färdigt först våren 2021.

Initiative­t av föräldrafö­reningen Turvary att anställa en person som har helhetssyn och tar ansvaret för planeringe­n för den svenska dagvården och skolan är beaktansvä­rt. Denna person ska i samråd med bildningss­ektorn och fastighets­sidan göra en plan och skrida till åtgärder för att bemästra den ohållbara situatione­n idag.

Vi behöver inte endast ersättande fastighete­r utan också nya utrymmen för den växande skaran av barn och ungdomar på svenskt håll i Åbo, skriver gruppen i sin motion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland