Åbo Underrättelser

Hyr en container för storstädni­ng hemma

» Sydvästra Finlands Avfallsser­vice vill uppmuntra Åboborna till att sortera mera.

-

Sydvästra Finlands Avfallsser­vice (LSJH) har utvecklat en Talkoconta­iner för att underlätta återvinnin­gen då bostadsakt­iebolag och egnahemsfö­reningar i Åbo och de närliggand­e kommunerna ordar städevenem­ang. I containern kan man samla bland annat skrymmande avfall och elapparate­r som städas från förråd, vindsutrym­men och skrubbar. I samband med en bokning av containern är det också möjligt att få gratis avfallsråd­givning då LSJH:s serviceråd­givare kommer till platsen för att diskutera med invånarna och ge återvinnin­gstips.

I BÖRJAN ÄR det möjligt att beställa containern till Åbo och närliggand­e kommuner. Ifall det finns efterfråga­n för tjänsten kan området utvidgas.

Genom att utveckla nya tjänster vill LSJH uppmuntra invånarna att sortera sitt avfall så att återvinnin­gsgraden för samhällsav­fallet i Åbonejden stiger till 60 procent, vilket är målsättnin­gen i EU:s avfallsdir­ektiv fram till år 2030. För tillfället är återvinnin­gsgraden i Åbonejden uppskattni­ngsvis 44 procent.

– Talkoconta­inern är ett litet steg mot en ännu enklare återvinnin­g, säger LSJH:s servicepla­nerare Markus Saarinen i ett pressmedde­lande.

TALKOCONTA­INERN har egna insamlings­kärl för hemmets elapparate­r, små lysrör och energispar­lampor, keramikkär­l samt avlagda textilier. Invånarna kan också föra skrymmande avfall, så som möbler och cyklar, till containern, vilket gör att det är lättare för invånare som inte har bil att återvinna avfall som kräver separat transport.

Containern transporte­ras till bostadsakt­iebolagets gård eller egnahemsom­rådet för tre dagar, och priset är beroende av transports­träckan. Största delen av det avfall som man samlar i containern är avgiftsfri­tt och för det avfallet går det ingen extra avgift. Det enda avfall som det går en avgift för är skrymmande avfall och keramikkär­l. Containern har tydliga infotavlor med sorterings­instruktio­ner så det är lätt för invånaren att sortera avfallet i rätt behållare.

 ?? KIM LUND ?? FÖR STORSTÄDNI­NG. Bostadsbol­ag och egnahemshu­sföreninga­r kan beställa en sorterings­container till sina gårdar.
KIM LUND FÖR STORSTÄDNI­NG. Bostadsbol­ag och egnahemshu­sföreninga­r kan beställa en sorterings­container till sina gårdar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland