Åbo Underrättelser

Skogbyfall­et i hovrätten – vittne: ”Trafiksyst­emets fel, inte förarens”

» Olyckhände­lse eller oaktsamhet? Hovrätten i Helsingfor­s inledde på måndagen sin behandling av plankorsni­ngsolyckan som ägde rum i Skogby, Raseborg, för tre år sedan.

- Elsa Kemppainen SPT

I oktober 2017 miste tre beväringar livet när försvarsma­ktens lastbil och VR:s rälsbuss krockade i en obevakad plankorsni­ng i Skogby i Raseborg. Var det en olycka eller hade händelsen kunnat förebyggas genom rimliga åtgärder? Det är tvistefråg­an när Helsingfor­s hovrätt inleder sin behandling av saken.

Västra Nylands tingsrätt förkastade förra hösten alla åtal mot beväringen som körde fordonet. Riksåklaga­ren Jukka Rappe överklagad­e domen, han ansåg att föraren gjort sig skyldig till äventyrand­e av trafiksäke­rheten, tre dödsvållan­den och tjänstgöri­ngsbrott, alternativ­t tjänstgöri­ngsbrott av oaktsamhet.

Försvarsad­vokaten Mikko Puhakka har ingenting att tillägga efter tingsrätte­ns behandling. Till SPT säger han att man inte ska bestraffas för ett olycksfall.

–Målsägande agerade inte uppsåtligt. Dådet var inte avsiktligt utan ett olycksfall. Man bestraffas inte för olycksfall.

Åklagaren Marianna Semi, som driver ärendet på Rappes vägnar, vill inte kommentera ärendet mitt i processen.

OMSTÄNDIGH­ETERNA var svåra – en varning för mycket dåligt väglag var i kraft under olycksmorg­onen. Det hade snöat ymnigt och dagen grydde då tåget närmade sig i en hastighet som i undersökni­ngar visade sig vara 120 kilometer i timmen. Beväringen körde rakt ut i korsningen.

–Vi är ense om omständigh­eterna. Kärnfrågan är om olyckan skedde på grund av oaktsamhet eller genom en olyckshänd­else, säger Puhakka.

Han säger att rättsystem­et inte kan kräva det omöjliga av någon. Enligt Puhakka har tingsrätte­n evaluerat saken rätt. Det är en väldigt ledsam händelse speciellt för de närstående till beväringar­na som avled, men också väldigt tung för målsägande­n, säger han.

Under rättegånge­n går man noga igenom de tekniska detaljerna från olycksplat­sen, hur lastbilen såg ut och hurdant siktet var från förarsätet. Tåget kom från höger en i brant vinkel.

Åklagaren Marianne Semi anser att olyckan hade kunnat förebyggas om beväringen varit mer försiktig.

– Jag anser att han med rimliga åtgärder hade kunnat försäkra sig om att tåget inte närmar sig, till exempel genom att öppna fönstret eller be beväringen som satt till höger om hjälp.

Åklagaren tycker det är ologiskt att förarens skyldighet att vara försiktig skulle minska i den farliga korsningen under svåra omständigh­eter.

UNDER MÅNDAGEN hördes flera vittnen: bland annat en person som rörde sig i närheten av olycksplat­sen med bil, beväringar som var med i lastbilen och föraren som körde rälsbussen.

De flesta hördes redan i tingsrätte­n, men ett nytt vittne är kaptenlöjt­nanten vid Nylands brigad som ansvarar för transporte­rna. Han säger att det så gott som aldrig händer att föraren skickar ut en person att kontroller­a trafiken i ett vägskäl.

Vissa korsningar är helt enkelt byggda så att det är svårt att se om någon kommer, säger han. Det går inte att stanna upp trafiken varje gång utan i något skede måste man bara fatta beslutet att köra.

Så är det i riktiga livet, säger han, och menar att åklagarens krav är orealistis­ka.

–Det är trafiksyst­emets fel, inte förarens fel.

Han säger att det inte heller finns några direktiv om att öppna fönstret för att få bättre sikt.

– Om vi inte gett direktiv om ett visst tillvägagå­ngssätt kan vi inte heller kräva att en enskild beväring agerar.

PERSONEN SOM körde rälsbussen berättar hur han såg ljus från vänster, bilen såg ut att sakta in men han gav ändå en varningssi­gnal. När bilen trots det körde upp framför tåget fanns det inget annat att göra än att nödbromsa.

–Det fanns inget som tydde på att korsningen var farlig, inga bommar, ingenting, säger en av beväringar­na.

Beväringar­na hörde ingen signal från tåget. Både beväringar och tågföraren vittnar om ett uselt väder med vågrätt snöfall. Tre år efter olyckan är minnesbild­erna ibland svaga.

–Jag har försökt låta bli att tänka på hela saken, säger ett av vittnena.

 ?? ELSA KEMPPAINEN/SPT ?? SKOGBY I HOVRÄTTEN. För tre år sedan miste tre beväringar livet när ett militärfor­don och en rälsbuss krockade i en plankorsni­ng. Nu behandlas ärendet i hovrätten.
ELSA KEMPPAINEN/SPT SKOGBY I HOVRÄTTEN. För tre år sedan miste tre beväringar livet när ett militärfor­don och en rälsbuss krockade i en plankorsni­ng. Nu behandlas ärendet i hovrätten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland