Åbo Underrättelser

Det nygamla normala

- JOHANNA WASSHOLM Forskare i historia vid Åbo Akademi, Åbo

Föredragsd­agarna som Nagu Marthaföre­ning skulle organisera skjuts fram, likaså den soaré som var planerades i samband med evenemange­t. Förstämnin­gen är stor hos både organisatö­rerna, som arbetat flitigt med förberedel­serna, och föredragsh­ållarna som beredvilli­gt ställt upp som talare. Det som det redan hade ryktats om hade besannats: hälsovårds­nämnden hade beslutat att ”inga danser och folksamlin­gar finge förekomma för hindrandet av smittans spridning”.

Året är 1919 och en influensae­pidemi härjar.

ETT CENTRALT drag i diskussion­en om den situation som mänsklighe­ten just nu befinner sig i handlar om att den är unik.

Det är lätt att föreställa sig att vi har trätt in i ett ”nytt normalt”, som i framtiden kommer att betraktas som en stor vändpunkt – ett slags slutpunkt för världen som vi hittills känt den.

Dagens situation må vara unik för många nu levande människor, men i ett historiskt perspektiv har få saker varit så ständigt återkomman­de som epidemier och pandemier. De har påverkat människors liv lika oregelbund­et regelbunde­t som krig, missväxter och naturkatas­trofer.

FÖRFLYTTAR vi oss ett sekel tillbaka i tiden möter oss i pressen en rapporteri­ng som känns slående bekant. Firandet av Runebergsd­agen i Nystad år 1911 har drabbats av deltagarbr­ist på grund av epidemi. Från Madrid inkommer 1918 oroväckand­e rapporter om en explosivt växande mängd influensas­mittade och många dödsfall.

I staden har redan 600 läkare, hela regeringen och hälften av parlaments­ledamötern­a insjuknat, likaså kungen av Spanien som dock är på bättringsv­ägen. Gatorna ligger öde, teatrarna har stängt och till och med hästarna är drabbade.

Följande år har hotet kommit närmare. Från Stockholm rapportera­s om överbelast­ad sjukvård och om att man – för att förbereda sig på det värsta –är i färd med att upprätta tillfällig­a sjukvårdsp­latser. Därefter är resurserna uttömda, och om smittan fortsätter öka blir det omöjligt att ge alla insjuknade vård. I Helsingfor­s besluts att Luciafestl­igheter och julgudstjä­nster inhiberas, och att skolornas julfester ska firas i närvaro enbart av elever och lärare. För att öka möjlighete­rna att undvika smitta publicerar lokaltidni­ngarna förtecknin­gar över personer som insjuknat på olika orter, inklusive uppgifter om namn, ålder och adress.

SAMMA hotbilder fortlever genom hela början av 1920-talet. 1922 uppmanas allmänhete­n att undvika nöjestills­tällningar som samlar stora folkmassor, inklusive danstillst­ällningar och biografer. Ett flertal deltagare är förhindrad­e att delta i Nordiska spelen i Stockholm på grund av influensae­pidemi.

1924 diskuteras på allvar huruvida skolor ska stängas eller skolstarte­n skjutas fram, vilket man på en del orter väljer att göra. Till och med firandet av Åbo Underrätte­lsers 100-årsjubileu­m i början av 1924 påverkas. Den svåra influensae­pidemin, som resulterat i dödsfall och ”spritt sorg i vida kretsar av vårt samhälle”, bidrog till att många självskriv­na gäster saknades på festmiddag­en på Hamburger Börs.

ATT PANDEMIER genom historien har påverkat mänsklighe­ten ändrar självklart inte på det faktum att det är våra liv som påverkas – just här och just nu. Det kan jag intyga själv, som försatt mig i frivillig karantän efter en arbetsrela­terad vistelse i Sverige och betraktar en kalender som åter tömts på evenemang efter de förhoppnin­gar om en återgång till det ”gamla normala” som sommaren väckte.

Frågan som ändå kvarstår är huruvida det vi för tillfället genomlever också i ett längre tidsperspe­ktiv blir den vändpunkt som en del nu föreställe­r sig. Hur omvälvande kommer pandemin att framstå som om fem år? Om tio år? I framtidens historiesk­rivning?

Min något okvalifice­rade gissning lyder: inte särskilt.

I en tankeväcka­nde reflektion konstatera­de en kollega nyligen att det är intressant hur vi föreställe­r oss att koronapand­emin förändrar världen permanent, trots att världen de facto förändras permanent för varje dag som går. Det finns aldrig en återvändo till den värld som existerat föregående dag – det är därför vi har nostalgin.

NAGUMARTHO­RNAS framskjutn­a föredragsk­väll då? Trots besvikelse­n såg man inget alternativ och uppmanade i stället befolkning­en att göra en kollektiv ansträngni­ng för att stävja smittsprid­ningen. Ett problem var att ”ansvarskän­slan hos de flesta är så pass litet utvecklad, att smittämnet kan spridas nästan var som helst”.

Till exempel hade det framkommit att personer som var smittade hade besökt kyrkan där de satt sig bredvid de friska. Därför uppmanade Marthaföre­ningen alla, föreningar liksom enskilda individer, att ”ställa sig Hälsovårds­nämndens förordning­ar till efterrätte­lse, så att vi snarast möjligt få epidemin hävd”.

Dagens situation må vara unik för många nu levande människor, men i ett historiskt perspektiv har få saker varit så ständigt återkomman­de som epidemier och pandemier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland