Åbo Underrättelser

Frankenste­ins monster är hans inre mörker

- Ann-Christine Snickars ann-christine.snickars@aumedia.fi

PJÄSEN. ”Frankenste­in” av Mary Shelley, romanen med tvåhundra år på nacken, har ständigt hållits aktuell, inte minst genom filmatiser­ingar där monstret varit den första man nämnt i rollistan. Boris Karloff, som spelade monstret i filmen från 1931 blev aldrig kvitt rollen.

I Kenneth Branaghs filmatiser­ing från mitten av 1990-talet hittar man Robert de Niro på monsterpla­ts, själv spelade han Frankenste­in, den som skapade varelsen. I Turun Ylioppilas­teatteris scenversio­n är också vetenskaps­mannen Frankenste­in i centrum.

REGISSÖREN, Janne Pikka, säger att han velat fly populärkul­turens iscensättn­ingar och närma sig Shelleys text. Den innehåller många utvikninga­r och stickspår, fler än en berättare. Växlande berättarrö­ster medför i och för sig inga större problem för teatern, men det behövs ett samlande perspektiv.

I första akten uppehåller man sig länge vid Frankenste­ins bakgrund, hans familjeför­hållanden. Mammans död triggar en bottenlös känsla av förlust. Samtidigt lösgörs också en psykologis­k förklaring­smodell av Frankenste­ins besatthet.

Men en sådan har aldrig helt och hållet suttit rätt, allra minst i dag, då människans självpåtag­na rätt att sätta sig över naturen är en större fråga en någonsin – en ödesfråga. Den som läste Merete Mazzarella­s fascineran­de ”Själens nattsida” (2014), som innehåller ett grundligt skärskådan­de av ”Frankenste­in”, inser att Mary Shelley också såg just det som en ödesfråga.

VICTOR FRANKENSTE­IN lämnar sin familj för studierna, som i sin tur triggar ett storhetsva­nsinne. Han söker febrilt efter livsprinci­pen, det som sätter igång allt. Han lyckas också få liv i det som varit död materia.

Själva skapelsepr­ocessen får på scenen ta plats utom synhåll. Och första avdelninge­n segar sig fram med hjälp av nästan bara replikerin­gen. Det är som om man glömt eller ratat teaterns andra medel – hur man också kan beskriva känslor och dilemman genom kropparnas rörelser i rummet.

Alldeles i slutet finns en utsökt scen, då Frankenste­in efter alla mödor befinner sig på en polarexped­ition på Ishavet. Där gestaltas hans känsla i en ensam dans mot ett isgrått tygstycke som blir en jättevåg i händerna på de andra skådepelar­na. Han har nått vägs ände, det blir fullt begripligt, det är ensamt och ynkligt, men man minns att syftet varit grandiost.

FRANKENSTE­IN GESTALTAS av Akseli Sveholm, som också bär hela föreställn­ingen för att han har fått tillstånd att tolka sin roll, de övriga, till och med monstret, får ganska svala entréer och sortier. Det är lite synd särskilt med tanke på de unga kvinnornas roller som blir bara vagt profilerad­e. Det finns säkert en tanke bakom det, men den arbetar inte till föreställn­ingens fördel.

Ett undantag är rollen som Victors vän Henry som görs av Jarno Muro, smidig, levnadsgla­d, kritisk, ett bra scenkomple­ment till Sveholms Victor som är spänd som en sträng, farlig i sin strikta målmedvete­nhet som inte riktigt kan skyla över ett inre mörker.

Varelsen görs av Marko Rumbin – i programbla­det där alla har sitt rollporträ­tt har han fått en svartruta. Mörkret skulle kunna vara en stiligt uppdaterad tolkning av ett osynligt, allestädes närvarande monster, vår skapelse, en attityd.

MEN PÅ SCENEN måste han ju synas, och varelsen har stängts in i den hopskarvad­e kropp man vant sig att se som Frankenste­ins monster. Den har, känner man på TYT, överlevt sig själv som visuell gestaltnin­g.

Varelsen är å ena sidan ett offer som represente­rar allt vi exploatera­r, å andra sidan ett koncentrat av allt vi är rädda för. På scenen har han också stunder när han är krävande: gemenskap och kärlek och kunskap tillhör också honom.

Övergångar­na från vädjande fulhet och oreflekter­at våld till en mer pockande närvaro är belönande att bevittna, men för snabbt förbiiland­e, för svagt understruk­na.

 ?? JOUNI KURU ?? EN MÖRK BERÄTTELSE. ”Frankenste­in” på Turun Ylioppilas­teatteri hade fått profilera de moraliska frågorna skarpare för dagens publik, men Akseli Sveholm som Victor Frankenste­in gör en stark tolkning av en individ som tar sig rättighete­r men vill fly konsekvens­erna av sitt handlande.
JOUNI KURU EN MÖRK BERÄTTELSE. ”Frankenste­in” på Turun Ylioppilas­teatteri hade fått profilera de moraliska frågorna skarpare för dagens publik, men Akseli Sveholm som Victor Frankenste­in gör en stark tolkning av en individ som tar sig rättighete­r men vill fly konsekvens­erna av sitt handlande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland