Åbo Underrättelser

Också THL med på noterna då över 50 000 vill förnya abortlagen

» Institutet för hälsa och välfärd säger att en förnyelse av abortlagen redan tidigare diskuterat­s med Social- och hälsovårds­ministerie­t, men då sade ministerie­t nej.

- Sofia Westerholm SPT

Medborgari­nitiativet ”Egen vilja 2020” samlade på söndagen 50 000 namn, vilket innebär att riksdagen nu kommer att ta ställning till huruvida lagen om avbrytande av havandeska­p bör förnyas. Bakom initiative­t står flera organisati­oner, bland annat Svenska Kvinnoförb­undet. Förbundsor­dförande AnitaWeste­rholm är inte förvånad över att så många finländare på enbart drygt tre veckor valt att skriva under initiative­t.

– Det är ett tydligt tecken på hur föråldrad lagen är, och hur viktigt det är att det nu blir en förändring. Och en förändring vågar jag tro på, säger Westerholm.

– Jag vågar tro eftersom det inte handlar om något radikalt, utan om att äntligen välkomna lagen till 2020-talet.

MEDBORGARI­NITIATIVET efterlyser tre grundlägga­nde ändringar i den 50 år gamla lagen. Den första är att alla kvinnor ska ha rätt till fri abort fram till vecka 12 av graviditet­en. I dagsläget behöver kvinnor uppge exempelvis en ekonomisk eller en social orsak för att få abort.

–En kvinnas egen vilja att avbryta en graviditet ska räcka som skäl, säger Westerholm.

Den andra förändring­en är att kravet på två läkarutlåt­anden försvinner. Systemet kräver enligt initiative­t onödigt mycket tid och resurser och kan upplevas förnedrand­e av de berörda kvinnorna. Som tredje förnyelse krävs att kravet på att samtliga aborter ska utföras inom den specialise­rade sjukvården slopas.

–Omkring 95 procent av aborterna i dag genomförs medicinskt och inte kirurgiskt. Kravet på att en abort måste genomföras inom den specialise­rade sjukvården är slöseri med resurser, då en medicinsk abort lika väl kunde genomföras vid en kompetent hälsovårds­enhet, säger Westerholm.

Utöver de tre grundlägga­nde ändringarn­a ser hon att det finns stor orsak att uppdatera språket i lagen.

–Uttryck som ”rubbad själsverks­amhet” hör inte längre hemma i lagstiftni­ngen 2020.

ÄVEN INSTITUTET för hälsa och välfärd (THL) har haft sin roll i att arbeta fram initiative­t. Forsknings­professor Mika Gissler säger att institutet blev tillfrågat, men beslutade slutligen att som myndighet inte agera som en av initiativt­agarna bland de övriga organisati­onerna.

–Vi kom till slutsatsen att våra anställda själva kan skriva under om de så vill. Som myndighet har vi inte gått med, utan har i stället försett organisati­oner med den kunskap vi har.

Ämnet är ändå inte främmande för institutet.

–Vi har fört diskussion­er om frågan med Social- och hälsovårds­ministerie­t, men de har då ansett att den nuvarande lagen fungerar bra och att det inte finns behov av att förnya den. Dessutom har den politiska viljan saknats.

Också Gissler är av åsikten att anmärkning­svärda brister finns i den nuvarande lagen.

–I nuläget har läkaren en roll som portvakt och lagen respektera­r inte kvinnans självbestä­mmanderätt. Dessutom är den onödigt byråkratis­k med allt pappersarb­ete som de olika kraven skapar.

En blick ut i Europa bekräftar enligt honom att Finland är efter sin tid.

–Det är i princip endast Polen och Malta som har striktare lagstiftni­ng om aborter. Största delen av de europeiska länderna har fria aborter fram till veckorna 12–14.

TROTS INITIATIVE­TS popularite­t finns även röster som talar emot förnyelsen. En av dem är Kristdemok­raternas riksdagsgr­upps ordförande Päivi Räsänen. Räsänen säger att det inte enbart är en patient som söker sig till läkare då en abort är aktuell.

–Som läkare anser jag att ett människoli­v börjar i samband med befruktnin­gen. Har initiativt­agarna alls tänkt på barnets rättighete­r?

Räsänen säger att förändring­en enligt initiative­ts önskan skulle leda till att läkarna förlorar all sin prövningsr­ätt. I stället för att slopa de nuvarande kraven anser hon att Finland bör satsa mer på att mångsidigt stödja väntande kvinnor.

–Dessutom anser jag att vi bör bygga ett bättre nätverk för att genomföra adoptioner i Finland.

 ?? HARRIET JÄRF/THL SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? MÅNGA KRAV. I nuläget behövs två läkarutlåt­anden för att en kvinna ska få abort i Finland.
HARRIET JÄRF/THL SOFIA WESTERHOLM/SPT MÅNGA KRAV. I nuläget behövs två läkarutlåt­anden för att en kvinna ska få abort i Finland.
 ??  ?? MIKA GISSLER. Forsknings­professorn vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finlands abortlag i dess nuvarande form är bland de mest strikta i Europa.
MIKA GISSLER. Forsknings­professorn vid Institutet för hälsa och välfärd, säger att Finlands abortlag i dess nuvarande form är bland de mest strikta i Europa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland