Åbo Underrättelser

Ex-statsminis­ter vill se reformer i stället för växande skuldsättn­ing

» Som statsminis­ter fick Esko Aho ta itu med den djupa depression­en i början av 1990-talet. Nu hoppas han att regeringen ska dra lärdomar av det.

- Henri Forss SPT

Nej – det finns inte några direkta likheter mellan depression­en i början av 1990-talet och den nuvarande av coronakris­en förorsakad­e recessione­n. Det menar tidigare Centerordf­öranden och statsminis­tern Esko Aho, som skrivit en bok om krisåret 1991.

– Det att den här boken kommer ut mitt i pandemin är ett sammanträf­fande, men visst kan vi lära oss något av situatione­n på 1990-talet, säger han.

Boken ”1991 – Mustien joutsenten vuosi” (Otava) behandlar året i fråga ur tre perspektiv: Finlands ekonomiska kris, Sovjetunio­nens sönderfall och Nokias uppkomst.

– Det som vi lyckades med på 1990-talet var att förkorta krisen och begränsa statens skuldsättn­ing. Det hade inte varit möjligt utan betydande reformer. Det här är något som inte diskuteras i dag, men för att skapa välfärd behöver vi tillväxt.

Ahos regering genomförde omfattande reformer av bland annat systemet med kommunerna­s statsandel­ar och beskattnin­gen.

– Men samtidigt ökade vi finansieri­ngen av forskning och utveckling, vilket utan tvivel bidrog till återhämtni­ngen.

DE REFORMER som ex-statsminis­tern nu gärna skulle se berör Finlands globala konkurrens­kraft. I och med att Finland är medlem av euron och inte har en egen valuta som kan devalveras måste konkurrens­kraften ökas på andra sätt.

– Det handlar om de offentliga finanserna och arbetsmark­naden. Den offentliga servicen måste effektiver­as och arbetsmark­naden bli mera flexibel, säger Aho.

Inget av detta är nyheter. De här två sakerna dyker upp med jämna mellanrum då våra beslutsfat­tare diskuterar Finlands överlevnad som nation. Varför kommer man inte till skott?

– Det beror på att den offentliga sektorn har kunnat ta mera lån. Med hjälp av låntagning­en har man sluppit genomföra de nödvändiga reformerna. Efter finanskris­en har statsskuld­en nästan trefaldiga­ts.

Bristen på reformer på arbetsmark­naden har däremot lett till att systemet har börjat läcka, anser Aho.

Allt fler arbetstaga­re struntar i fackföreni­ngarna och traditione­lla anställnin­gsförhålla­nden har ersatts med ofrivillig­t företagand­e.

– Därför måste vi utveckla systemet med lokala avtal. Den vägen kan man hitta den flexibilit­et som krävs i kristider.

AHO ÄR INTE förtjust i regeringen­s närmast oberörda inställnin­g till den ökade skuldsättn­ingen, även om han anser att det för närvarande saknas alternativ till den.

– Där ingår två stora utmaningar. För det första ska man inte tro att låntagning­en löser några problem. Det som man kan göra med hjälp av lån är att köpa tid.

– För det andra så är det inte normalt att räntorna är så låga som de är just nu. Det beror på att ekonomin är sjuk. När ekonomin så småningom tillfriskn­ar kommer räntorna att höjas och då blir det dyrt.

Aho tycker inte att man ska utgå från att räntorna är låga i all evighet. Det bästa är att förbereda sig för en situation där ekonomin återgår till det normala och lånen måste betalas tillbaka.

 ?? AKI PAAVOLA/OTAVA ?? GER UT BOK. Ex-statsminis­ter Esko Aho (C) har gett ut en bok om krisåret 1991. Det var då Sovjetunio­nen föll sönder och Finland hamnade in i en lågkonjunk­tur.
AKI PAAVOLA/OTAVA GER UT BOK. Ex-statsminis­ter Esko Aho (C) har gett ut en bok om krisåret 1991. Det var då Sovjetunio­nen föll sönder och Finland hamnade in i en lågkonjunk­tur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland