Åbo Underrättelser

Invånarnas åsikter formgav Nådendals nya park

» Nådendals stadsarkit­ekt: Det har blivit allt vanligare att kommuninvå­narnas röst blir hörd i offentliga projekt.

- Lukas Söderqvist lukas.soderqvist@aumedia.fi

Nådendals nya torgpark, belägen alldeles invid stadshuset, är fem före klar. På måndag ska ljusen installera­s, och efter det är parken öppen för stadsborna. Parken är fylld med olika aktivitete­r för invånare i alla åldrar: Här finns bland annat klätterstä­llningar, en musikbox som fungerar med bluetooth, och bords- och sittplatse­r som ännu ska utrustas med sällskapss­pel. Dessutom har den invidligga­nde gatan fått en ny parkerings­plats samt två laddningss­tationer för elbilar, och utrymme för en glasskiosk finns reserverat.

IDÉERNA till parkens innehåll kommer från en enkät som Nådendal stad utförde år 2018. Stadsborna fick delge sina idéer till parken, och staden fick in ungefär hundra svar med olika önskemål. En klar trend var att parken skulle passa alla åldersgrup­per.

– I detta fall var det jättebra att få höra allmänhete­ns åsikt. Då man befinner sig i kommuninvå­narnas vardagsrum är det betydelsef­ullt att få höra åsikter, så vi inte är helt ute på villovägar, säger Nådendals stadsarkit­ekt Oscu Uurasmaa.

PARKEN har byggts på ett litet gräsmattso­mråde vid Nådendal torgs kant, bredvid Henriksgat­an och stadshuset. Gräsplätte­n har inte brukats för något ändamål, och i samband med att stadshuset­s parkerings­halls takstruktu­r skulle renoveras inleddes också parkbygget.

Uurasmaa upplever att liknande projekt, det vill säga där kommuninvå­narnas röst blivit hörd i planeringe­n, har blivit allt vanligare inom stadsplane­ring. Han säger att längs med åren har konceptet också utvecklats: Bland annat har man lärt sig formulera frågor bättre, så att man enklare kan använda sig av invånarnas svar.

– Det tråkigaste är då man ställt frågor som kommuninvå­narna svarar på, men svaren inte kan påverka processen. Det är viktigt att kunna ordna en sådan sorts växelverka­n där invånarna faktiskt har möjlighet att påverka.

SIST OCH SLUTLIGEN måste projekt förverklig­as inom realistisk­a ramar, men tack vare invånarenk­äten kunde man betona de idéer som fick mest understöd. I torgparken­s fall har man lyckats bra: bland annat var en glasskiosk, sittplatse­r och lekområden bland de mest förekomman­de önskningar­na. Majoritete­n av invånarnas idéer kunde förverklig­as.

UURASMAA är tacksam över alla de förslag som skickades in, och säger är utgångspun­kten är att tjänstemän inte kommer på allt själva. Över lag blir slutproduk­ten oftast bättre då invånarnas åsikt beaktas i projekt.

– Då kommuninvå­nare, politiska beslutsfat­tare och andra aktörer samlas bär diskussion­en ofta frukt.

 ?? PRESSBILD ?? INVÅNARNAS ÖNSKEMÅL. Nådendals nya park har fyllts med idéer som invånarna själva förde fram i en enkät år 2018.
PRESSBILD INVÅNARNAS ÖNSKEMÅL. Nådendals nya park har fyllts med idéer som invånarna själva förde fram i en enkät år 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland